Американският Стоунхендж и 10-те послания към бъдещето

Този гранитен паметник, е издигнат в Албърт Каунти, Джорджия, графство Елбъртън, в Съединените щати, през 1979 г. – 1980 г.

Върху камъните са гравирани послания на осем съвременни езика – английски, испански, суахили, хинди, иврит, арабски, китайски и руски език,  а в горната част на структурата е изписано по-кратко съобщение на четири от древните езици.

Най-голям интерес и коментари провокират, гравираните 10 послания и адресирани към бъдещата “Епоха на разума.”. Често ги наричат 10-те “нови” заповеди (по подобие на Десетте Божи заповеди) Паметникът, може да се определи и като архитектурна инсталация, защото дизайна и конструкцията отразяват и използват някои астрономически линии.

Въпреки, че той не съдържа кодирани съобщения, създателите и мотивите за построяването му остават забулени в мистерия. Предполага се, че изработването на паметника е поръчано от човек, който е държал да не разкрива истинската си самоличност. Той е оставил единствено инициалите си върху камъка – “РК Християнин”.

От 10-те послания, първото може би е най-обсъжданото и будещо противоречиви чувства “Поддържайте човечеството под 500 000 000 във вечен баланс с природата”.

Паметникът стои на приблизително 750 фута (230 м) надморска височина, на около 90 мили (140 км) източно от Атланта, на 45 мили (72 км) от Атина, Джорджия и на 9 мили (14 км) северно от центъра на град Елбертън.

Едната плоча е разположена в центъра на инсталацията, а останалите четири са подредени около нея. Разположени са така, че да отговарят на определени астрономически условия, за които ще стане дума по-късно. Върху плочите е поставен квадратен гранитен блок.

Допълнителна каменна плоча, която е поставена в земята на малко разстояние западно от структурата, дава разяснения за историята и целта на ориентирите. Структурата понякога се нарича “американския Стоунхендж”. Паметникът е висок 19 фута 3 инча (5,87 м), направен от шест гранитни плочи с тегло 237 746 паунда (107 840 кг).

Анонимността на авторите на пътеводителите и очевидното им застъпничество за контрол на населението, евгеника и интернационализъм са ги направили цел за противоречия и теория на конспирацията.

През юни 1979 г. мъж, използващ псевдонима Робърт К. Кристиян, се свързва с компания за обработка на камък в Елбертън от името на „малка група истински американци“ и възлага изработването на паметника. Кристиан е обяснил, че камъните ще функционират като компас, календар и часовник и трябва да могат да издържат на катастрофални събития.

Джо Фендли от компанията Elberton Granite предположил, че Крисчън е „особняк“ и се опита да го обезкуражи, като дава оферта, няколко пъти по-висока от обичайната, обяснявайки, че ориентирите ще изискват допълнителни инструменти и консултанти. Кристиан приема, а когато урежда плащането, обяснява, че представлява група, която планирала ориентирите в продължение на 20 години и която възнамерявала да остане анонимна.

Christian предоставя мащабиран модел на паметника и ориентирите и десет страници със спецификации. Земята, около  пет акра (2 ха), където е построен паметника е закупена от Кристиан на 1 октомври 1979 г. от собственик на ферма Уейн Мулинекс, като последният и поколенията му запазват правата за паша на добитък до живот.

Паметникът е открит на 22 март 1980 г. пред публика, различно описана тогава, между 100 или 400 души.

По-късно Кристиан прехвърля собствеността върху земята и паметника на графство Елбърт.

Историята накратко:

Историята на Georgia Guidestones започва един петъчен ден през юни 1979 г., когато елегантен  мъж с посивяла коса  пристига в град Elbert .

Той отива  в офиса на Elberton Granite Finishing, където се представя за Робърт Крисчън. Твърди, че е представител на малка общност от предани американци, които са планирали инсталирането на необичайно голям и сложен каменен комплекс. 

Крисчън дошъл в Elberton, главен град на окръг Elberton и столица на производството на гранит в света, защото вярвал, че в каменоломните на Elberton Granite Finishing се произвеждат най-добрите камъни.

Президентът на компанията Джо Фендли, унесен в работните си задължения, го поздравил разсеяно. Когато обаче Крисчън започнал да описва монумента, който планирал да издигне, Фендли прекъснал работата си, за да го изслуша. Мъжът срещу него търсел камъни много по-големи от тези, които те произвеждали. Но това не било единственото: той искал те да бъдат изсечени, обработени и подредени във вид на огромен астрономически инструмент.

Объркан, Фендли го попитал за какво му е всичко това. Крисчън обяснил, че структурата, която планира да бъде построена, ще служи едновременно като компас, календар и часовник. Също така, тя щяла да бъде гравирана с указания на осем езика.

Конструкцията трябвалo да бъде толкова устойчива, че да може да устои и на най- драматичните катаклизми, така че един ден, това което е останало от човечеството, да може да възроди цивилизацията, която да бъде по-добра от тази, която сама причинила собственото си унищожение.

Построен така, че да може да издържи апокалипсиса, Georgia Guidestones не представлява просто наръчник за бъдещите поколения, но масивните гранитни плочи служат действително като часовник, календар и компас.

Монументът е разположен на най-високата точка в окръг Elbert и е разположен, така че да може да проследява движението на слънцето от изток на запад през годината.

При равноденствие или слънцестоене посетителите, които се намират в западната част, където се намира „процепа за поща“, се оказват в идеална позиция, от която да наблюдават изгрева на слънцето на хоризонта.

Дупка, на нивото на очите, която е пробита в централната плоча, позволява на наблюдаващите  от южната страна да видят Поларис( полярната звезда).

Georgia Guidestones plan

7/8- инчова дупка, която се намира на хоризонталната плоча на върха на монумента, фокусира слънчевите лъчи върху централната колона и точно на обед отбелязва деня от годината.
Фендли, който вече не е сред живите, веднага след посещението на странния клиент дава интервю пред репортер на телевизията в Атланта, в което разказва, че се е опитал да обезкуражи Крисчън , посочвайки цена нееднократно надвишаваща цената на най-скъпата поръчка, която са имали в компанията. Това обаче не смущава мистериозния джентълмен, който пита за банкер в града, който може да докаже платежоспособността му.

Така с идеята, че ще се отърве от него, Фендли изпраща Крисчън при Уайът Мартин -президент на Granite City Bank.

Мартин, който заедно с Фендли е единственият човек, който е виждал Крисчън, разказва, че при срещата си с него той му признава, че това не е истинското му име. После  споделил, че проектът се подготвя от 20 години и че хората от неговата общност искат завинаги да останат в анонимност.

Когато Мартин разбира за какво става дума, изпада в искрено недоумение. Той директно казва на Крисчън , че това е начинание, с което тези хора просто си хвърлят парите на вятъра. Мартин припомняйки си за необикновената среща казва, че в този момент Крисчън снизходително кимнал с глава и казал:

„Вие не разбирате“.

Крисчън посочил, че ще изпраща парите от различни банки на територията на страната, подчертавайки още веднъж колко важна е за него секретността на проекта.

През лятото започва изграждането на монумента, като различните етапи на работа са документирани с фотографии.

След като купува земята, на която е построен Georgia Guidestones, Крисчън повече не се вижда с Фендли.

Тук комуникацията помежду им свършва завинаги. 

Текстовете от десетте послания или принципи, са гравирани на осем различни езика, по един език на всяко лице на четирите големи изправени камъка. Придвижвайки се по посока на часовниковата стрелка около структурата от север, тези езици са: английски, испански, суахили, хинди, иврит, арабски, традиционен китайски и руски.

Посланията гласят :

1. Поддържай човечеството под 500 милиона във вечен баланс с природата.

2. Направлявай възпроизводството мъдро – подобрявайки годност и разновидност.

3. Обединявай човечеството чрез нов жив език.

4. Господствай над страст – вяра – традиция – и всички неща със здрав разум.

5. Покровителствай хора и нации с безпристрастни закони и справедливи съдилища.

6. Позволи всички народи да се управляват вътрешно решавайки външни диспути в един световен съд.

7. Отменяй  незначителни закони и ненужни служители.

8. Балансирай лични права с обществени задължения.

9. Цени истина – красота – любов – търсейки хармония с Безкрайността.

10. Не бъди тумор на земята – Освободи място за природата – Освободи място за природата.

Допълнителната гранитна плоча е поставена на ниво на земята и на нея са описани структурата и езиците, използвани върху нея. Изброяват се различни факти за размера, теглото и астрономическите особености на камъните, датата на инсталирането му и спонсорите на проекта.

В надписа се говори и за капсула на времето, заровена под плочата. Пространствата оставени между гравирания текст върху камъка, където следва да се попълнят датите, на които капсулата е била погребана и предстои да бъде отворена, не са надписани, така че не е сигурно дали капсулата за време е била поставена на посоченото място.

Пълният текст на обяснителната табелка е подробно описан по-долу. Текстът е изписан по особен начин, който го определя до известна степен, като нелогичен по отношение на пунктуацията и грешно изписва думата „псевдоним“. Оригиналните правописни, препинателни и прекъсвания на реда в текста са запазени в следващата транскрипция :

В горния център на таблета е написано:

The Georgia Guidestones

Центърният клъстер е издигнат на 22 март 1980 г.

Непосредствено под това е очертанието на квадрат, вътре в която е написано:

„Нека това са ориентири към епохата на разума“

Около краищата на квадрата са написани преводи на четири древни езика, по един на ръб. Започвайки от върха и продължавайки по посока на часовниковата стрелка, те са: вавилонски (в клинопис), класически гръцки, санскритски и древноегипетски (в йероглифи).

От лявата страна на таблета е следната колона с текст:

Астрономически характеристики

1. Канал през камък – обозначава небесен полюс

2. Хоризонтален слот показва – годишно движение на слънцето

3. Слънчев лъч през капистон – маркира обед през целия период годината

Автор: R.C. Кристиян

(псевдоним) [sic]

Спонсори: Малка група

на американците, които търсят ерата на разума

Часова капсула

Поставен на шест фута под това място

На …….

Да се ​​отвори на …….

Думите се появяват, както е показано под заглавието на капсулата за време; не са гравирани дати.

Физически данни

От дясната страна на таблета е следната колона с текст (добавени метрични преобразувания):

ФИЗИЧЕСКИ ДАННИ

1. ОБЩА ВИСОЧИНА – 19 фута 3 инча [5,87 m].

2. ОБЩО ТЕГЛО – 237 746 БУКВИ [107 840 кг].

3. ЧЕТИРИ ГЛАВНИ СТОМАНИ СА 16 фута,

   ЧЕТИРИ ДАЙНА [4,98 м] ВИСОКО, ВСЕКИ ТЕГЛО

   СРЕДНО 42 427 ПУБЛИЦИ [19 249 кг].

4. ЦЕНТЪРЕН КАМЪК Е 16 фута, четвърти-

   ДАЛИ [4,98 м] ВИСОКИ, ТЕГЛИ 20 957

   ПУСКИ [9 506 кг].

5. КАПСТОН Е 9-крачен, 8-инчов [2,95 м]

   ДЪЛЪГ, 6-крак, 6-инчов [1,98 м] широк;

   1-крак, 7-инчови [0,48 m] ТОПЛО. тежи

   24 832 БУКВИ [11 264 кг].

6. ПОДКРЕПНИ СТОМАНИ (ОСНОВИ) 7-крака,

   4 инча [2,24 м] ДЪЛГО 2-крака [0,61 м] широк.

   1 КРАЧКА, 4-инчови [0,41 м] ТОМКА, ВСЕКИ

   ТЕГЛЕНЕ СРЕДНО 4,875

   БОЛНИЦИ [2211 кг].

7. ПОДКРЕПЕН КАМЪН (БАЗА) 4-крака,

   2½ инча [1,28 м] ДЪЛГ, 2-крака, 2-инча [0,66 м]

   Широк, 1-крак, 7-инчов [0,48 м] ТОМКА.

   ТЕГЛО 2 707 БУКВИ [1,228 кг].

8. 951 КУБИЧНА КРАЙКА [26,9 м³] ГРАНИТ.

9. ГРАНИТ КАРИРИРАН ОТ ПИРАМИДА

   Кариери, разположени 3 мили (5 км.) ЗАПАДНО

   ОТ ЕЛБЕРТОН, ГРУЗИЯ.

Пътеводителни езици

Под двете колони с текст е написан надписът „GUIDESTONE LANGUAGES“, като под него има диаграма на разположението на гранитната плоча. Имената на осем съвременни езика са изписани по дългите ръбове на изпъкналите правоъгълници, по един на ръб. Започвайки от право на север и се движи по часовниковата стрелка наоколо, така че горният ръб на североизточния правоъгълник е посочен първо, те са английски, испански, суахили, хинди, иврит, арабски, китайски и руски. В долния център на таблета е следният текст:

Допълнителна информация на разположение в Елбертън Гранит музей и експонат

Колеж Авеню

Елбертън, Джорджия

Астрономически характеристики

Четирите външни камъка са ориентирани да маркират границите на 18.6-годишния цикъл на лунна деклинация. В централната колона има дупка, пробита под ъгъл от едната страна към другата, през която се вижда Северната звезда, звезда, чието положение се променя само много постепенно във времето. Същият стълб има издълбан през него прорез, който е подравнен със слънчевите слънчеви лъчи и равноденствията. Отвор 7,88 инча (22 мм) в каменния камък позволява слънчев лъч да минава всеки ден по обяд, като блести лъч върху централния камък, указващ деня на годината.

Пътеводителите винаги са били обект на интерес за теоретиците на конспирацията. Един от тях, активист на име Марк Дайс, е поискал пътеводителите „да бъдат разбити на милион парчета, твърдейки, че ориентирите са от „дълбок сатанински произход“, и че RC Christian е „луциферианско тайно общество“, свързано с „Новия световен ред“. При откриването на паметника местен министър обяви, че вярва, че паметникът е “за поклонници на слънцето, за култово поклонение и за поклонение на дявола”. Други предполагат, че камъните са поръчани от розенкройцерите, като теоретикът на конспирацията Джей Вайднер отбелязва, че псевдонимът на човека, който е поръчал камъните – „RC Christian“ – прилича на Rose Cross Christian, или на Christian Rosenkreuz, основателя на Розенкройцерски орден. Филмът на Алекс Джоунс Endgame: Blueprint for Global Enslavement предлага водещите камъни да са предвестник на самоназначени елити, които възнамеряват да изтребят по-голямата част от световното население.

Най-съгласуваното тълкуване на камъните е, че те описват основните концепции, необходими за възстановяване на опустошена цивилизация. Авторът Брад Мелцер отбелязва, че камъните са построени през 1979 г. в разгара на Студената война и по този начин твърди, че те може да са били предназначени като послание към евентуалните оцелели от ядрена трета световна война. Гравираното предложение за запазване на населението на човечеството под 500 милиона би могло да се направи при предположението, че войната вече е намалила човечеството под този брой.

Паметникът е обсъждан в документалния филм от марша Шерман от 1986 г. и данни за него са представени широко в епизод от „Мистерии в музея“ от 2012 г., „Специални монументални мистерии“ с участието на Дон Уайлдман.

https://en.wikipedia.org/wiki/America%27s_Stonehenge

Източници : https://vallens.wordpress.com/2012/02/20/%D0%B4%D0%B6%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D1%8F-%D0%B3%D0%B0%D0%B9%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%83%D0%BD%D1%81/