Антарктическа база отчете най-високата температура на ледения континент досега

Изследователска база в Антарктида е регистрирала най-високата горещата температура на континента досега. Новината подклажда нарастващата загриженост относно глобалното затопляне, довела до ускореното топене на ледените покривки около южния полюс.

Базата “Есперанса” в северния край на Антарктическия полуостров е регистрирала температура от 18,3 градуса по Целзий – най-високата до момента, съобщи Световната метеорологична организация (WMO) в петък. „(Това) не е температура, която бихте свързвали с Антарктида – дори през лятото. Цифрата надминава досегашния рекорд от 17,5 градуса по Целзий, който беше отчетен през 2015 г. “, заяви говорителят на СМО Клеър Нулис пред репортери в Женева.

“Антарктическият полуостров … е сред най-бързо затоплящите се региони на планетата. Чуваме много за Арктика, но тази част от Антарктическия полуостров се затопля много бързо”.

Температурата е регистрирана в аржентинската база на 06.02.2020 г.

Учените смятат, че глобалното затопляне е причината за топенето на ледовете по южния полюс, заради което гигантският леден блок е на път да се разпадне.

2019 е втората най-гореща година досега

Миналата година е била втората най-гореща година, откакто се водят регистри, съобщи Световната метеорологична организация (СМО). Организацията добави, че вероятно жегата ще да доведе до още екстремни метеорологични събития като австралийските пожарища през 2020 г. и след това.

Цифрите, представени от СМО, се базират на набори от данни от няколко авторитетни организации, следящи метеорологичната обстановка, включително НАСА и британската метео-служба.

Средната глобална температура през 2019 г. е била с 1,1 градус Целзий над прединдустриалните нива. Тя доста се доближава до договорената в глобален мащаб граница, считана за „праг“, отключващ катастрофални и необратими промени в живота на Земята.

„За съжаление очакваме екстремно време и през 2020 г. и през следващите десетилетия, което ще се дължи на рекордните нива на парникови газове в атмосферата“, заяви генералният секретар на СМО Петтери Таалас.

Досега най-горещата година в регистрите беше 2016 г., с 1,2 градуса Целзий над прединдустриалните нива. При нея „затоплящото въздействие“ имаше и феноменът Ел Ниньо.

Източник :https://greentech.bg/archives/78890