Болници в САЩ заподозрени в завишаване на броя на заболелите от COVID-19 за да получат финансиране

Интервю на сенатора Дженсън от щата Минесота за Fox News е предизвикало яростни коментари в социалните мрежи.

Причината е съмнения за манипулиране на плащанията от федералната здравноосигурителна програма Medicare за хоспитализации на пациенти с COVID-19. Недоволството е било провокирано от информацията, че болниците имат финансова мотивация, когато диагностират пациенти като заразени или починали от усложнения свързани с COVID-19.

Според сенаторът, решението на Medicare да финансира лечението на всеки пациент, който е диагностициран с COVID-19 и е приет в болница с 13 000 долара, провокира лоши практики. Ако този пациент на COVID-19 е сложен на респиратор, болницата получава 39 000 долара – три пъти повече.

Впоследствие в интервю за сайта FactCheck.org, Дженсън е смекчил тона и заявява, че не смята, че болниците умишлено неправилно класифицират случаите, като короновирусна инфекция за да получат финасирането.

Федералната здравноосигурителна програма за американските граждани, изплаща на болници суми за лечението на пациенти, използвайки фиксирани тарифи, базирани на система определяща групи заболявания, подобно на познатите ни клиничните пътеки.

Центровете за Medicare & Medicaid Services са класифицирали случаите на COVID-19 в групите за респираторни инфекции и възпаления. Плащания варират в зависимост от основната диагноза на пациента, неговото състояние, както и от прилаганите лечения и процедури. Плащанията могат имат различия за отделните щати.

Анализ публикуван в специализирания сайт на „Kaiser Family Foundation“ на средния размер плащания на Medicare към болниците за определените в системата групи заболявания, показва, че „средното заплащане на Medicare за лечение на респираторни инфекции и възпаления на основни респираторни заболявания или усложнения през 2017 г.… е 13 297 долара. За по-тежки случаи, хоспитализации за диагностика и поддръжка с респиратор за повече от 96 часа, цената е $ 40 218.“

В САЩ е приет закон във връзка с епидемията COVID-19 (Закон за помощ за борбата с епидемията от коронавирус), който осигурява повече пари за болниците за случаи на COVID-19 по две направления: заплащане на допълнителни 20% над традиционните цени определени от Medicare за пациенти с COVID-19 за спешна помощ и възстановяване на суми на болниците за лечение на неосигурените пациенти с коронавирусна инфекция.

Освен това и във връзка с този закон е създаден фонд със 100 милиарда долара, който се използва за финансово подпомагане на болниците.

Анализ на Kaiser Health News е установило аномалии в разпределението на първите 30 милиарда долара от фонда за подпомагане борба с епидемията.  Финансирани са били болници в щати, по-слабо засегнати от пандемията – като Минесота, Небраска и Монтана, докато В Ню Йорк, където има най-голям брой случаи на COVID-19, парите за безвъзмездна помощ са били под средното финансиране.

Представители на официалната власт, категорично се противопоставят и отхвърлят твърденията за злоупотреби в болниците.

 Обвиненията за преднамерено диагностициране на короновирусна инфекция за да бъдат „източвани“ пари от Федералната здравноосигурителна програма (Medicare) са определени, като напълно безпочвени.

Джералд Комински, старши сътрудник в Центъра за изследване на здравната политика определя като скандални твърденията „ … пациентите да бъдат поставени на респиратор от финансова изгода, а не от медицинска нужда, „… би било равносилно като извършването на сърдечна операция на някой, който не се нуждае от това.”

Робърт Беренсън, сътрудник на Института по градска среда, е заявил, че приходите за болниците са намалели през това тримесечие, защото много здравни заведения са прекратили извършването на процедури, които са ключови за приходите им, това е довело и до съкращаване на персонал.

Освен това, наличното законодателство има възпиращ ефект – при констатирани нарушения и злоупотреби, болниците могат да бъдат изхвърлени от програмата на Medicare.

Самият сенатор Дженсън е заявил впоследствие в телефонно интервю, че не твърди, че медицински измами са широко разпространени. Проблемите идват от факта, че според указанията,  болниците, трябва да докладват всички смъртни случаи, при които пациентът е тестван положително за COVID-19 – или, ако не е наличен тест, но признаците говорят за короновирусна инфекция.

Той посочил пример с 38-годишен мъж в Минесота, чиято смърт се приписва на коронавируса, въпреки че е тестван отрицателно. Роднини на мъжа са казали пред медиите, че лекарите са определили отрицателния резултат на теста му, като вероятно е фалшив.

Не е известно, каква е статистиката за фалшиви отрицателни тестове в САЩ, но експертите по обществено здраве и лекарите изразяват опасения, че в много случаи тестове, показват отрицателни резултати, дори когато всички други индикатори сочат COVID-19.

Оказва се, че такава възможност се допуска и от указанията за ползване за различните тестове на COVID-19.

От Администрацията по храните и лекарствата отбелязват, че „отрицателният резултат не изключва възможността за реална инфекция от COVID-19. Когато диагностичното изследване е отрицателно, трябва да се разгледа възможността за фалшив отрицателен резултат в контекста на последните изследвания на пациента и наличието на клинични признаци и симптоми, съответстващи на COVID-19.

Възможността за фалшив отрицателен резултат трябва да се обмисли особено, ако последните изследвания на пациента или клиничното представяне показват, че е вероятно заразяването с COVID-19, а диагностичните тестове за други причини за заболяване (напр. други респираторни заболявания) са отрицателни. “

Според експертите, точността на броя случаи с летален изход, приписвани на COVID-19 е под въпрос.

Някои смъртни случаи, вероятно биха настъпили независимо от инфекцията.  Друг фактор, допринасящ за неточности в статистиката е недиагностицирани жертви на COVID-19, починали в домашни или други условия, извън болничните заведения.

Източници :

Hospital Payments and the COVID-19 Death Count

/https://www.kff.org/