Видове защитни маски срещу COVID-19

Експертите по света са разединени в препоръките си дали трябва да се носи постоянно предпазна маска срещу COVID-19.

Маските за лице варират от обикновени домашни маски от плат до хирургически (медицински) маски. Те се различават по дебелина и пропускливост.

Те могат да предпазват от по-големи респираторни капчици, но не гарантират защитата на потребителите от въздушна инфекция.

Маски от плат / марля могат да предизвикат задържане на влага и лоша филтрация и не е ясно дали те предоставят надеждна защита.

mask_COVID-19_bad1mask_COVID19_bad2

Еднократни медицински маски

Те се използват предимно от болните или вече заразени пациенти за не предават бактерии върху останалите. Но също така могат да предпазват носещия да не предаде вирусно заболяване без да знае, че е вирусоносител по въздушно-капков път. Маската се състои от три отделни слоя. Първият е бял и се поставя към лицето, той абсорбира влагата, когато издишаме. Във втория  слой има микрочастици и играе ролята на основен филтър. Външният (син на цвят) слой, играе ролята на преграда и не позволява проникване на заразени частици.

hirurg_mask

Обобщение :

1.Тези маски не са сигурни, най-малкото защото не прилягат плътно към лицето

2. Бързо се овлажняват, което изисква честата им смяна

3.Този тип маски са по–полезни да се използват от вече заразени хора.

Респираторни маски

Респираторни маски са специално проектирани да предпазват от малки частици, пренасяни във въздуха, защита от вируси и бактериите, включително аерозоли. Те обикновено се предлагат в три размера (малки, средни и големи), за да покрият разлики в контурите на лицето. Европейският стандарт (EN 149: 2001 + A1: 2009) определя класовете респиратори, изцяло или по същество изградени от филтриращ материал [филтриращи лицеви части (FFP) 1-3. Някои от тях имат и клапан за вдишване и издишване. Не пропускат частиците до 0.5 микрона. Хирургическите маски или респиратори трябва да се сменят често, за да се поддържа тяхната ефективност.

FFP1FFP1_clapanFFP2

Медицинските работници трябва да използват респиратори FFP клас 2 или 3 (FFP2 или FFP3), които предпазват както от капково, така и от аерозолно предаване. При липса на FFP респиратори трябва да се носи хирургична маска, която предпазва от предаване на капки. Препоръчва се медицински персонал, извършващ процедури, които генерират аерозол, да носи респиратор FFP3.

FFP3-Face-Mask

Изработват се следните три класа на защита: маски от тип FFP1, които филтрират 50% външния въздух; маски от тип FFP2, които филтрират 92% външния въздух; маски от тип FFP3, които филтрират 98% външния въздух. Няма маска, която да гарантира 100% филтриране на външния въздух, защото при плътно поставяне върху лицето винаги има възможност от тъй нареченото “подсмукване” на външен въздух, посочва агенцията.

За да се ориентира при избора на маска, потребителят трябва да знае, че основни белези на продукта са наличието на маркировка за съответствие – СЕ, инструкция за употреба и достъп до декларацията за съответствие ЕОДС (или ЕОДС да придружава продукта, или в инструкцията трябва да е записан линк, на който потребителят може да я намери в електронен вид),

Обобщение  :

1. Служат за еднократна употреба и за разлика от останалите издържат между 6-8 часа на температурни амплитуди от -30 до +70 градуса.

2. Стандарти – FFP1, FFP2 и FFP3, като последната е с най-висока степен на защита 3. Значително по–скъпи са от обикновените маски.

Когато се използват медицински маски, избора им зависи от ограниченията и рисковете за всеки отделен случай.