Всичките усилия за удържане на карантината могат да се обезсмислят само за една нощ

В състояние ли са църковните служители да гарантират, че ще изпълнят  Шестата Божия Заповед, а ако не успеят … ? 
А ние ?
Всичко ли ще е наред само с Покаяние и Молитва ?!

carantina_Velikden

Ефективността на хигиенните и карантинни мерки, по време на религиозните служби и обреди е много спорна.

Идващите големи християнски празници традиционно изискват събирането на големи групи от хора и съвместно изпълняване на ритуали.

Никой не може да знае реалния здравословен статус на присъстващите. Абсолютно е невъзможно да се предположи поведението на хората и готовността им да спазват указанията.

Как ще бъдат контролирани, особено в тъмните часове на денонощието? От кого? Как ще се процедира при установяване на нарушители? …

Готови ли са свещениците да добавят към патрахила, медицинска маска ?

Къде е границата между необходимостта от доказване на Вярата и фарса?!  

Да не говорим, че цялата ситуация ще наложи преразглеждане на установените правила и дисциплиниращи мерки приети от Държавата.

Какви мерки се предвиждат според решенията на църковните ръководства ?

Гръцката православна църква

Св. Синод на Гръцката православна църква на извънредно заседание в понеделник е решил всички църковни събрания и служби да бъдат отменени, с изключение на неделните литургии. Те ще се отслужват в неделя сутрин от 7 до 8 ч. През останалото време църквите ще са отворени за лична молитва. Тайнства като Кръщението ще се отслужват само в тесен семеен кръг, ако не могат да бъдат отложени. На погребенията ще присъстват само най-близките, а помените ще се извършват на гробища, на открито, а не в храма. В манастирите няма да има промени в богослужението, но на службите няма да присъстват поклонници. В повечето гръцки манастири е установена непрекъсната молитва за преодоляване на изпитанието.

Това са част от мерките, които гръцкото църковно ръководство взема, за да ограничи разпространението на новия вирус в страната.

Св. Синод е призовал възрастните хора, както и тези със здравословни проблеми да останат в домовете си.

Митрополитите са изразили общо становище, че ограничителен режим трябва да има, но е нужно да се намери начин храмовете да останат отворени в неделя за литургия, както и на Благовещение, който е и национален празник (на този ден през 1821 г. е обявено гръцкото въстание срещу турската власт, довело до освобождаване на основната част от страната през 1828 г.).

Атинският архиеп. Йероним е предложил да последват Критската църква, която реши, че църквите остават отворени за извършването на основните богослужения без или с малко хора, добавяйки, че желаещите да се причастят могат да го направят у дома, като се обърнат към енорийския свещеник.

Руската православна църква

Във връзка с пандемията от коронавирус Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил даде безпрецедентна в новата история на Руската православна църква инструкция, касаеща мерките за безопасност в църквите.

При причастия сега след всеки вярващ лъжичката ще бъде почиствана с “напоен със спирт плат (с редовно напояване)” и след това ще бъде потапяна във вода, а водата ще бъде изхвърляна”. Както сподели пред “Интерфакс” лидерът на синодалния Отдел по взаимоотношения на църквата с обществото и медиите Владимир Легойда, такава практика е битувала в дореволюционна Русия в период на епидемии.

Последващото отпиване на вино от миряните ще се дава само в еднократна посуда. Такава препоръка даде Светият синод миналата седмица.

След причастието “за избърсване на устните” ще се използват не кърпи, а хартиени салфетки, които по-късно ще бъдат изгаряни. Миряните бяха призовани да се въздържат от целуването на чашата.

Ще бъдат използвани още еднократни ръкавици и клечки за уши за миропомазване.

След приключване на литургията от Църквата призовават вярващите временно да не целуват кръста, а на свещенослужителите – да не подават ръце за целуване.

Патриархът предупреди, че тези мерки ще се вземат до промяна в епидемиологичната ситуация в положителна посока. Те са в името на грижата за хората, а също и в отговор на изискванията от санитарните власти, “със запазването на твърдата вяра в действието на доброто Божие провидение и в Божието всемогъщество”.

Българската православна църква

В Синодалната палата на среща между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и епархийските митрополити с представителите на правителството и кризисния щаб са били обсъдени редица въпроси, касаещи богослужебния и молитвен живот в България, както и необходимостта от създаване на организация за посрещането на Възкресение Христово.

Св. Синод е запознал представителите на кризисния щаб с предприетите досега мерки и взетите решения:

 • Св. Синод благославя и подкрепя напълно усилията на държавните институции, насочени към запазване на живота и здравето на българския народ.
 • Св. Синод на БПЦ-БП, в съответствие с изискванията на държавните институции, призовава вярващите християни да останат по домовете си.
 • Всички храмове в диоцеза на БПЦ-БП остават отворени и в тях ще се извършват определените за св. Четиридесетница богослужения и молитвени последования.
 • Чинът на преподаване на св. Причастие остава непроменен. Свещенослужителите се задължават с особено внимание да преподават св. Причастие само на тези православни християни, които са се изповядали при тях и ги познават лично.
 • Болни, които не могат да посетят храма, при желание за св. Причастие да бъдат причастявани със запасни св. Дарове, като за това се вземат съответните мерки от свещенослужителите, каквато е установената практика в Църквата.
 • Да се използват дезинфектанти и да се поддържа лична хигиена, подовете на храмовете да се почистват периодично със съответните препарати, иконите да се забърсват, килими, пътеки и др. да бъдат отстранени от интериора на храмовете за по-лесна дезинфекция, местата за сядане да се дезинфекцират на няколко часа. Да се поставят напоени с дезинфектант стелки на входовете на храмовете, които да се поддържат влажни през цялото работно време.
 • Църковнослужителите да използват лични предпазни средства (маски, ръкавици и дезинфектанти).
 • Миряните, посещаващи храма, да ползват предпазни маски, както и да спазват регламентираното разстояние.
 • Свещениците, които имат и най-малки признаци на здравословно неразположение, да се въздържат от богослужения, за което да уведомят епархийския си митрополит.
 • Тайнствата св. Кръщение и св. Венчание да се извършват с ограничен брой хора, при пълно спазване на изискванията.
 • Опело на покойник да се извършва на открито, на гроба на покойника, при присъствието само на най-близките.
 • Св. Синод призовава клира и богохранимото паство да усилят своя духовен подвиг в покаяние, пост, молитва, бдение, изповед и съединяване с Тялото и Кръвта Христови.
 • Св. Синод изразява благодарност и отправя молитви към Всеподателя Бога за правителството, лекарите, медицинските сестри и работници, за всички останали обществени служители – полицаи, военни, служители в транспорта, магазинерите, всички, които се излагат на риск, за да може ежедневният живот да се съхрани в рамките на възможното.

Всеки сам може да прецени, възможно ли е реално прилагане на ефективни мерки в конкретната ситуация !

Всъщност именно Христовото учение показва вярното решение, но това никога не е било достатъчно … човешката история свидетелства за това !