В Дубай се вземат изключително засилени мерки за борба с епидемията от коронавируса COVID-19.

Емирството е обезпокоено от нарастващия брой заразени и взема изключително рестриктивни мерки за да ограничи разпространението на епидемията.

Както много други държави, така и в Дубай търпят икономически загуби във всички области на икономиката.

Полагат се всички усилия за да може да се излезе бързо от ситуацията.

В Дубай са инвестирани огромни средства и труд за подготовка на ЕКСПО 2020 Дубай, което трябва да стартира от 20 октомври 2020 г. Участие в този форум са потвърдили 192 държави, включително и България. Изложението е изключително важно за региона и на него се възлагат големи надежди за даване на нов тласък на икономиката и бизнеса. Експо 2020 Дубай е първото световно изложение, което се провежда в региона на Близкия изток, Африка и Южна Азия (MEASA) и първото домакинство на арабска държава.

В Дубай влизат в сила стриктни ограничения за движение във връзка с нарастващия брой случаи на заразени с коронавирус.

Всеки жител на Дубай, който напуска дома си по някаква причина, първо трябва да има разрешение от полицията в Дубай. Това включва необходимото пазаруване в супермаркет или аптека.

Трябва да се получат разрешения независимо дали желаещите да напуснат домовете си са пешеходци, шофьори или карат такси. Заявлението може да бъде направено на специално създадена платформа в интернет. Започва интензивно тестване за заразени с коронавирус в гъсто населените райони.  

Към понеделник са били потвърдени случая 2 076 в ОАЕ, почти четири пъти повече от цифрата преди седем дни.

Какви правила трябва да задължително да бъдат спазвани ?

Само един член на домакинство може да напусне дома си за пазаруване на стоки от първа необходимост в супермаркети и аптеки.

Единствените други пътувания, които са позволени, са до болница или за преглед при лекар.

Задължително трябва да се носи маска и ръкавици по всяко време.

Всеки трябва да кандидатства за разрешение, преди да напусне дома. Полицията ще изпрати еднократно текстово съобщение, с което можете да се излезе.

Трябва бъде попълнен формуляр на уебсайта на полицията в Дубай, като се посочи къде ще се отива, по кое време и кога лицето ще се върне у дома.

Полицейските служители, могат да проверят дали придвижването е разрешено.

Длъжностните лица са отправили най-строго предупреждение, че всеки, който бъде намерен навън без основателна причина, ще бъде глобен или дори подведен под съдебна отговорност.

Не може да се тренира или да се правят разходки навън. Полицията ще използват улични камери за сигурност, за да проверяват хората, които са извън домовете си без причина.

Може да пазарува само един член от домакинство, но само с получено разрешение.

Това означава, че децата не трябва да бъдат водене в супермаркета. Всеки, който се движи в група или не спазва дистанция трябва да очаква да бъде спрян и наказан.

Частните превозни средства могат да се използват за основни пътувания, но само един човек трябва да бъде в колата.

Затворени са всички линии на метрото.

Обществените автобуси продължават да се движат и са безплатни, а държавните таксиметровите фирми са намалили тарифите с 50 на сто.

За работещите в промишлеността, за да стигнат до работа, се използват опциите за получаване на разрешение, посочени по-горе.

Много болници и супермаркети вече ежедневно превозват своя персонал на и от работа.

workers_mesures_Dubai_COVID-19

Снабдяване със защитни средства за масова употреба – маска и ръкавици.

В Дубай има недостиг, но все още в някои аптеки и супермаркети все още имат запаси от еднократни хирургически маски.

Кутия с 50 маски обикновено е около Dh100 (около 48 лв) и пакет ръкавици около Dh45 (23лв.)

Властите са наясно с недостига на маски и призовават жителите да направят домашни памучни маски, ако е необходимо. Добрите маски, които блокират малки частици и микроби са по-трудни за намиране на местно ниво, както и в много други страни.

Основните използвани маски срещу прах, предлагат изключително ограничена защита, но могат да ограничат поне разстоянието от което може да се разпространява заразата чрез кихане или кашлица.

Д-р Фарида Ал Хосани, говорител на правителството за здравето, каза, че нещо е по-добро от нищо.

Започнало е тестване на около 200 000 работници.

Ключовите пристанища остават отворени и важните отрасли като риболовът продължават да работят, за да доставят прясна храна на местните пазари.

Източник: https://gulfnews.com/