В Пентагона са знаели за опасността от пандемията … още през 2017 г.

В Пентагона от години са били запознати с опасността от пандемия от коронавируса

Нещо повече, още през 2017 г., анализите са били предоставени на Белия дом, но администрацията на Тръмп не предприела необходимите мерки.

В статия, публикувана в седмичното издание The Nation от журналиста  Ken Klippenstein и позовавайки се на източници свързани с Пентагона се разкрива, че САЩ са имали възможност и време за адекватна реакция на епидемията.

Въпреки многократните твърдения на президента Тръмп, че епидемията Covid-19 е „непредвидена” и „излязла от нищото”, Пентагонът, не просто е бил добре запознат със заплахата от „новия грип“, но дори е предвидил недостига на респиратори, маски за лице, ръкавици и болнични легла. Това е било отразено в съответен план, изготвен през 2017 г., като в него ясно се посочва заплахата  „Най-вероятната и значителна заплаха е нова респираторна болест, особен тип ново грипно заболяване“. Документът конкретно посочва коронавирусите, като източник на инфекция на няколко пъти, като в един случай се казва: „Коронавирусните инфекции са често срещани по целия свят.“

Озаглавен е „План на USNORTHCOM 3560: Пандемичен грип и реакция на инфекциозни заболявания“, документът е маркиран само за официална употреба и е с дата от 6 януари 2017 г.

Планът актуализира по-ранен план за реагиране на грипна пандемия от Министерството на отбраната, като отбелязва, че „включва изводи от няколко скорошни огнища на зараза, включително … Коронавирус в дихателната система – 2012 г. в Близкия изток.”

Предоставен е на медиите от служител на Пентагона, който е поискал анонимност, за да избегне професионална репресия.

Според Денис Кауфман, който е бил началник на отдел „Инфекциозни болести и противодействие“ в Агенцията за отбранително разузнаване от 2014 до 2017 г., американското разузнаване от години е добре запознато с опасностите от коронавирусите. (Денис Кауфман е напуснал системата на разузнаването през декември 2017 г.)

„Разузнавателната общност предупреждава за заплахата от високопатогенни грипни вируси поне две десетилетия. Те предупреждават за пандемията от коронавирусите от поне пет години “, „Имаше неотдавнашни изявления, че пандемията на коронавирус представлява провал на разузнаването…. Това идва от хора, които пренебрегват предупрежденията на разузнавателните служби”, „В съответните анализи, освен заплахата от пандемията на коронавируса, в този план се предвиждаше с голяма точност недостига на медицински материали и оборудване, което сега очевидно ще доведе до много смъртни случаи“

– казва Кауфман в интервю.

В Плана се посочва следното : „… недостига на ресурси ще включва… нефармацевтични средства за противодействие (напр. респиратори, лични предпазни средства като маски за лице и ръкавици), медицинско оборудване и логистична поддръжка. Това ще окаже съществено влияние върху възможностите за съхранение на работната сила. “

Планът за отговор на пандемията е от 103 страници и предоставя анализ на това, което може да причини инфекцията, вероятни усложнения и как военните могат да реагират. Планът очертава условията, при които инфекциозно заболяване може да се превърне в пандемия – съсредоточване на голям брой работници в един обект, близост до международни летища, нехигиенични условия на живот и др.

Планът от 2017 г. прогнозира: „Дори и най-индустриализираните страни няма да разполагат с достатъчен брой болнични легла, специализирано оборудване, механични респиратори и лекарства, които иначе са лесно достъпни за адекватно лечение на населението им по време на клинично тежка пандемия“.

Друга прогноза в доклада предвижда конкуренция в световен мащаб за разработване и производство на ваксини Covid-19.

Медията е поискала коментар от Пентагона но още не е получила отговор.

Пълният документ за пандемията на Пентагона може да се прочете на съответната страницата на медията, посочена като източник.

Сведенията, че в САЩ са имали информация за възникващата пандемия се потвърждават и от публикация на FORBЕS.

Според ABC News, цитирайки четирима неназовани източници, запознати с този разузнавателен доклад :

„Съветът за национална сигурност на Белия дом, Пентагона и Агенцията за отбранително разузнаване бяха запознати с избухването на епидемия на коронавирус COVID-19 в Ухан, Китай, още в края на ноември.

Информацията, ако е истина, допълва все повече доказателства, че правителството на САЩ би могло да действа много по-рано, за да овладее епидемията“

Доклад, изготвен през ноември, от Националния център за медицинско разузнаване на Пентагон, посочва, че избухването на епидемията от вируса „може да се оцени като катаклизъм“.MED_INTEL

Източниците на ABC също така отбелязват, че този доклад е бил достъпен за всеки, който е имал съответния достъп до класифицирана информация, както и свързаните с него бюлетини, докладвани на правителството около Деня на благодарността. Лекарят Ухан, покойният Ли Уенлианг, започна да предупреждава другите за нов вирус през декември 2019 г.

Интензивността на докладите на медицинското разузнаване се засилва през декември, и началото на януари. Според публикация от миналия месец на Washington Post, служители на разузнаването още през януари и февруари с ежедневните брифинги предупреждават Президента за заплаха от вероятна пандемия, докато Тръмп публично омаловажава заплахата от вируса.

Председателят на Комитета за разузнаване и председателят на Комисията по вътрешна сигурност Бени Г. Томпсън са заявили, че ще внесат законопроект и ще поискат сформирането на комисия за преглед на отговора на страната на пандемията, подобна на Комисията от 11 септември, през 2002 г. от Джордж Буш.

На 5 април 2020 г. Джордж Стефанопулос е попитал министъра на отбраната Марк Еспер дали през ноември има доклади от Националния център за медицинско разузнаване. “Не мога да си спомня”, е отговорил Еспер. Попитан дали ще е в състояние да разбере дали е имало такъв брифинг през декември, Еспер е отговорил: „Да. Не знам за това. “

Източници:

https://www.thenation.com/article/politics/covid-military-shortage-pandemic/

https://www.forbes.com/sites/mattperez/2020/04/08/report-us-intelligence-officials-warned-about-coronavirus-in-wuhan-in-late-november/#3ccc1f74a1eb