Държавите с най-много природни ресурси

Природните ресурси или стоките са суровини, които се използват за производството и производството на всички продукти в света. Самите стоки, включват извлечените от земята и тези, които тепърва ще бъдат извлечени, струват трилиони долари.

Класация на топ 10 държави с най-много природни богатства и общата им прогнозна стойност според Световния атлас.

Earth_resurces

10: Австралия

Австралия печели 19,9 трилиона долара от добив и за това е номер 10 в списъка. Австралия е известна с големите си запаси от въглища, дървен материал, мед, желязна руда, никел, нефтени шисти и редки метали и добивът е основната промишленост. Австралия също е един от лидерите в добива на уран и злато. Страната разполага с най-големите златни запаси в света и осигурява над 14% от световното търсене на злато и 46% от световното търсене на уран. Австралия е най-големият производител на опал и алуминий.

9. Демократична република Конго

Добивът също е основната индустрия на Демократична република Конго (ДРК). През 2009 г. ДРК разполага с ресурси за над 24 милиона долара, включително най-големият резерв на колтан и огромни количества кобалт. ДРК също има големи запаси от мед, диаманти, злато, тантал и калай, а над милион тона литий според Американската геоложка служба. През 2011 г., според последните данни, в Демократична република Конго има над 25 международни минни фирми

8: Венецуела

Тази южноамериканска страна има природни ресурси на стойност 14,3 трилиона долара. Тя е водещ износител на боксит, въглища, злато, желязна руда и нефт. Запасите от нефт на страната са по-големи от тези на Съединените щати, Канада и Мексико заедно. Венецуела е третият по големина производител на въглища след Бразилия и Колумбия. Освен това той разполага с осмия по големина резерв на природен газ, който представлява 2,7% от световните доставки. Венецуела разполага и с вторите по големина запаси от златни находища.1

7. Съединените щати

Добивът е основна индустрия в Съединените щати. През 2015 г. общите запаси от метали и въглища в страната са оценени на 109,6 милиарда долара. Съединените щати от десетилетия са водещият производител на въглища и притежава малко над 30% от световните запаси от въглища и разполагат с огромни количества дървен материал. Общите природни ресурси за САЩ са приблизително 45 трилиона долара, почти 90% от които са дървен материал и въглища. Други ресурси включват залежи от мед, злато, нефт и природен газ.1

6. Бразилия

Бразилия има стоки на стойност 21,8 трилиона долара, включително злато, желязо, нефт и уран. Миннодобивната промишленост се фокусира върху боксит, мед, злато, желязо и калай. Бразилия има най-големите находища на злато и уран в света и е вторият по големина производител на нефт. Дървесината обаче е най-ценният природен ресурс и нацията представлява над 12,3% от световните доставки на дървен материал.

5: Русия

Общите оценени природни ресурси на Русия са на стойност 75 трилиона долара. Страната разполага с най-голямата минна индустрия в света, която произвежда минерални горива, промишлени минерали и метали. Русия е водещ производител на алуминий, арсен, цимент, мед, магнезиев метал и съединения, азот, паладий, силиций и ванадий. Нацията е вторият по големина износител на редки минерали.

4. Индия

Индийският добив на сектор допринася за 11% от индустриалния БВП на страната и 2,5% от общия БВП. Миннодобивната и металургичната промишленост бяха оценени на стойност над 106,4 милиарда долара през 2010 г. Запасите от въглища в страната са четвърти по големина в света. Другите природни ресурси на Индия включват боксит, хромит, диаманти, варовик, природен газ, нефт и титанова руда. Индия осигурява над 12% от световния торий, над 60% от световното производство на слюда и е водещ производител на манганова руда.

3. Канада

На трето място в списъка на държавите с най-много природни ресурси е Канада. Като цяло страната има приблизително 33,2 трилиона долара стоки и третото по големина находища на петрол след Венецуела и Саудитска Арабия. Стоките, които страната притежава, включват индустриални минерали, като гипс, варовик, каменна сол и поташ, както и енергийни минерали, като въглища и уран. Металите в Канада включват мед, олово, никел и цинк, а благородните метали са злато, платина и сребро. Канада е водещият доставчик на природен газ и фосфат и е третият най-голям износител на дървен материал.

2: Саудитска Арабия

Саудитска Арабия има 20% от световните запаси от петрол, на второ място в света. Нефтът е открит тук през 1938 г. и оттогава нацията е водещ износител на петрол със своята икономика в зависимост от износа на петрол. Той разполага и с шестия по големина резерв за природен газ. Като цяло страната разполага с около 34,4 трилиона долара природни ресурси. Другите природни ресурси на Саудитска Арабия включват мед, фосфат, сребро, сяра, волфрам и цинк.

1: Китай

Китай е номер едно в списъка за това, че има най-много природни ресурси, оценени на стойност 23 трилиона долара. Деветдесет процента от ресурсите са въглища и рядки метали. Дървесината обаче е друг основен природен ресурс на Китай. Други ресурси, които Китай произвежда, са антимон, въглища, злато, графит, олово, молибден, фосфати, калай, волфрам, ванадий и цинк. Китай е вторият по големина в света производител на боксит, кобалт, мед, манган и сребро. Страната разполага също с ресурси от хром и скъпоценни камъни.