ЕКСПО 2020 Дубай – какво да очакваме ?

Световното изложение ЕКСПО е най-голямото международно изложение в света. Този форум се организира през пет години и дава възможност на  участващите страни да демонстрират своите икономически, културни и технологични постижения. На 27 ноември 2013 г. ОАЕ беше избрана за страна домакин на Световното Експо 2020 по време на 154-то Общо събрание на Международните изложби на Бюрото (BIE) с резултат от гласуването на 164-те гласа на членовете – представители на отделните нации. Дубай спечели убедително, пред конкурента си Екатеринбург, Русия.

ЕКСПО 2020 Дубай, ще се проведе от 20 октомври 2020 г. до 10 април 2021 г.  Тема на изложението e  “Свързвайки умовете, създаваме бъдещето” (Connecting Minds, Creating the Future) Участие в него са потвърдили 192 държави, включително и България.

Изложението е изключително значимо събитие за региона на Персийския залив. Експо 2020 Дубай е първото световно изложение, което се провежда в региона на Близкия изток, Африка и Южна Азия (MEASA) и първото домакинство на арабска държава.

Експо 2020 Дубай също съвпада с 50-годишнината на ОАЕ през 2021 г., което отбелязва важен момент за ОАЕ.

Експозицията се простира на 4,38 квадратни километра и се намира в квартал Южен Дубай, в близост до международното летище Ал Мактум и в непосредствена близост до международното летище в Дубай, международното летище в Абу Даби и Дубай и круизните терминали в Абу Даби.

Над 80 на сто от инфраструктурата на Експо 2020 в Дубай ще има практическа стойност в бъдеще, като част от Област 2020.

Темата на ЕКСПО 2020 Дубай – какво да очакваме ?

Темата „Свързвайки умовете, създаваме бъдещето“ е вдъхновена от всеобхватната глобализация в сферите на икономиката, бизнеса, научните изследвания и технологиите. Участието на държавите дава възможност за задълбочаване на вече изградените и създаване на нови междуправителствени и бизнес контакти.

Дубай, отдава огромно значение на представянето си, като домакин и обещава на участници и посетители изключителни възможности за атрактивни преживявания.

В съответствие с основната тема на изложението, представянето на държавите се насочва в подтеми „Възможност“, „Мобилност“ и „Устойчивост“, като идеята е те да бъдат изследвани, контекста: „Възможност“ – отключване на потенциала на хората и общностите да формират бъдещето;

„Мобилност“ – създаване на по-интелигентни и по-продуктивни решения за движение на хора, стоки и идеи;

„Устойчивост“ –  уважавайки природните закони, човек да живее в баланс със света, който обитава.

Въз основа на подтемите – Възможност, мобилност и устойчивост ще бъдат оформени съответстващи зони на територията на ЕКСПО и развърнати в тях тематични павилиони. В тях, участващите държави, чрез интерактивни изложби и ангажиращо съдържание, ще изследват подтемите по интересен и забавен начин. Всеки тематичен район ще включва пространства за художествени изпълнения, галерии за иновации и арт инсталации и градини на открито.

В своята информационна кампания за популяризиране на събитието,  домакините описват павилионите, като местата, където съзнанието и емоциите на посетителите ще бъдат провокирани непрекъснато.

Тематичен павилион  – „ВЪЗМОЖНОСТ“

В този павилилон, стремежът е да се засили съпричастността и да се предизвика желание за действие, за създаването на по-добър свят. Посетителите ще станат свидетели на реалното въздействие от техните решения и създане на промяна чрез сътрудничество. Това ще се постигне, чрез поредица от игрови моменти, чрез симулиране на среди от реални хора, Очакваният ефект е предизвикателство към обмислянето на решения по въпроси, свързани с основните нужди от вода, храна и енергия.

Тематичен павилион – „МОБИЛНОСТ“

Замисълът е – разходка във времето и пространството,  през миналото, настоящето и бъдещето,  древните познания до изкуствения интелект. Среща лице в лице с историческите гиганти на науката и изследванията, проследяване на пътя и бъдещето на човешкия прогрес. Тук ще бъдат показани механизмите и значението на движението на стоки, идеи и данни.  

Посетителите ще бъдат пренесени, напред във времето, във един виртуален свят, препълнен с данни и визуализации на  града на утрешния ден… и да бъдат обслужвани от робот или безпилотен сервитьор по време на разходката.

Тематичен павилион – „УСТОЙЧИВОСТ“

Поглед към скритите съкровища на нашата Природа. Демонстрации за въздействието на човечеството върху околната среда и пътищата за възстановяване на баланса на ресурсите на планетата. Всеки ще има възможността да започне пътешествие на планетата и да избере избере своя път за общото споделено бъдеще. „Реални житейски решения на проблеми в реалния свят. Бъдещето на Земята виси от баланса и няма планета „Б“. Ще бъдете ли агент на промяната и ще помогнете да ускорите темпото за защита и запазване на единствения свят, който имаме?“

Еднодневният билет за възрастни (над 18 години) ще струва Dh120 (33 USD), а тридневен пропуск, който може да се използва на всеки три дни през 173 дни на Expo, ще бъде на цена от Dh260 (USD 71) ). Младежите на възраст от шест до 17 години и студентите на всяка възраст ще получат 50% отстъпка. Хората с увреждания ще получат безплатен достъп, като техните помощници ще бъдат таксувани с билет за половин цена.

Билетът дава достъп до еднократно изживяване, включително 60 предавания на живо на ден, технологии на бъдещето, изпълнения на световноизвестни артисти, ежедневни паради, авангардна архитектура, специални тържества и повече от 200 магазини за храни и напитки. Ще има безплатен достъп за деца на пет и под и възрастни на възраст 65 и повече години.

Билетите могат да бъдат закупени уебсайта на Expo 2020, чрез мрежа от оторизирани търговци на входовете на Expo 2020 по време на събитието. Началото на продажбите за широката публика е предвидено да стартира през април 2020 г., а посетителите на Дубай ще могат да купуват месечни и сезонни пропуски директно от Expo – центъра.

България ще представи своя павилион и експозиция в съответствие с подтемата „Мобилност“ и потенциала на страната ни, произтичащи от географското разположение,  стратегическото значение на транспортните коридори, достъпът до пазари и култури.

Източници: https://www.expo2020dubai.com/ , https://mi.government.bg/bg/themes/uchastie-na-balgariya-v-ekspo-2020-dubai-2028-496.html

[envira-gallery id=”614″]