Какво знаем за коронавируса?

Коронавирусите са група вируси, които причиняват заболявания при бозайници и птици. При хората вирусите причиняват респираторни инфекции, които обикновено са леки, включително обикновената настинка. По-редки форми като SARS, MERS и новият коронавирус, могат да бъдат смъртоносни. Новият коронавирус (временно наречен 2019-nCoV), неофициално известен като коронавирус Ухан, е заразен вирус, който причинява острата респираторна болест 2019-nCoV. Вирусът често е наричан „коронавирусът“ или „новият коронавирус“. СЗО препоръчва временно обозначаване „2019-nCoV“, заради опасения, че липсата на официално име е довело до използването на предразсъдъчни неформални имена, Международният комитет по таксономия на вирусите (ICTV) обявява, че ще въведе подходящо официално име за вируса през втората седмица на февруари 2020 г.

При кравите и свинете те могат да причинят диария, докато при пилетата могат да причинят заболяване на горните дихателни пътища. Тежкият остро респираторен синдром (ТОРС), както и заболяването, което в края на миналата година се зароди в китайския град Ухан, имат общ източник – коронавирусите.

Голяма част от ранните случаи са свързани с открит пазар на морски дарове и животни, като вирусът се смята, че има зоонотичен произход.  Сравненията на генома на този вирус и други вирусни проби показват прилики с SARS-CoV (79,5%) и коронавирусите при прилепите (96%), което ги прави и най-вероятният източник.

Начини за разпространение на инфекцията

Предаването на вируса от човек на човек е потвърдено. Коронавирусите се разпространяват главно чрез близък контакт, по-конкретно по въздушно-капков път от кашлица или кихане на разстояние от около 2 m. Вирусната РНК е открита и в проби от изпражнения на заразени пациенти. Възможно е вирусът да е заразен дори по време на инкубационния период, но това не е доказано.

Посредник за разпространение

Предполага се, че животните, продавани за храна, са посредникът, защото много от първите идентифицирани заразени лица са работници на пазара на морски дарове. Пазар, продаващ живи животни за храна, също е посочен, като причина за епидемията от тежък остър респираторен синдром (SARS) от 2003 г. Някои изследователи, обаче, предполагат, че пазарът на морски дарове може да не е първоизточника на предаване на вируса към хората.

Разработване на ваксина

През януари 2020 г. няколко организации и институции започват работа по създаването на ваксини за 2019-nCoV на базата на публикувания геном.

В Китай, Китайският център за контрол и превенция на заболяванията разработва ваксина срещу новия коронавирус. Екипът на Юен Куок-юнг от Хонконгския университет, който по-рано участва в работата по коронавируса на SARS по време на епидемията през 2003 г., също обявява, че там се разработва ваксина, но още не се е стигнало до тестване върху животни. Източната болница в Шанхай също разработва ваксина в партньорство с биотехнологичната компания Stemirna Therapeutics.

Извън Китай три проекта за разработване на ваксина се подкрепят от Коалицията за иновации и подготвеност за епидемии (CEPI), включително проекти на биотехнологичните компании Moderna и Inovio Pharmaceuticals и още един от Куинсландския университет. Националните здравни институти на САЩ (NIH) си сътрудничат с Moderna за създаване на РНК ваксина и се надява да започне производството до май 2020 г. Inovio Pharmaceuticals разработва ваксинация на базата на ДНК и си сътрудничи с китайска фирма, за да ускори приемането ѝ от регулаторните органи в Китай, надявайки се да извърши изпитания на ваксината върху хора през лятото на 2020 г. В Австралия, Куинсландският университет изследва потенциална ваксина с молекулярна скоба, която модифицира вирусните протеини така, че да имитират коронавируса и да стимулира имунната реакция.

В независим проект, Агенцията за обществено здраве на Канада предоставя разрешение на Международния ваксинен център (VIDO-InterVac) в Саскачеванския университет да започне работа по ваксина. VIDO-InterVac има за цел да започне производство и тестване на животни през март 2020 г., а изпитванията върху хора през 2021 г.

Медицинският факултет на Имперския колеж Лондон има финансиране за разработване на ваксина и провеждане на тестове върху животни. Тези два етапа се очаква да приключат към средата на февруари 2020 г.

Данни за разпространение и обхвата на инфекцията

По-малко от седмица, след като СЗО го обяви за световна здравна заплаха, 2019-nCoV стигна и до Европа. 28 случая на носители на вируса бяха потвърдени в 9 държави на европейския континент, от тях седем в ЕС. В Европа първите два случая бяха регистрирани във Франция, като пациентите са пътували скоро до центъра на епидемията – китайският град Ухан. Независимо от тях,  Германия също потвърди за болни, служители на баварска фирма, водили преговори с китайски партньори от Ухан, у единия от които наличието на вируса е било потвърдено при завръщането му в Китай.

До момента в Германия потвърдените случаи на коронавируса са 12, във Франция – 6, по два случая са регистрирани в Италия, Обединеното кралство и Русия и по един в Белгия, Финландия, Испания и Швеция.

Двете основни причини за бързото увеличаване на носителите на вируса са, че той се предава от човек на човек и че възможностите за установяване на наличието на вируса сега са по-добри отколкото в началото на епидемията. Освен това рязкото покачване на заразените е типично за началния етап на развитието на подобни епидемии, казват вирусолозите. Тъй като разпространението на коронавируса съвпада със сезонния грип, а и симптомите не винаги се проявават веднага, проверките с топлинни скенери на летищата не се смятат за особено надеждни, твърди Европейският център за превенция и контрол на болестите.

Единствено Южна Америка и Африка до момента не съобщават за наличие на болни, което отчасти може да се дължи и на развитието на здравните системи в тези страни и по-точно, с проблеми в организацията и възможностите за мониторинг и информиране за подобни епидемии.

Най-много носители са докладвани в Китай – 24 329, Япония – 33, Тайланд – 25, Сингапур – 24, Корея – 18, Taйван – 11, Maлайзия – 10, Виетнам – 10, Обединените арабски емирства – 5, Индия – 3, Филипините – 2, Камбоджа  – 1, Непал – 1 и Шри Ланка – 1.

Досега нито една държава от Централна и Източна Европа, от Западните Балкани и Турция, които са в непосредствена близост до България, не е съобщила, че заразата е достигнала до нея.

Досега разпространението на епидемията в Азия е несравнимо по-голямо с над 24 473 случая (увеличение с над 4000 за седмица). В Северна Америка се съобщава за 16 заразени и за 13 в Австралия.

Зa дa инфoрмирa пo-eфeктивнo oбщecтвeнocттa и дa oпрoвeргaвa cлухoвeтe зa брoя нa зaрaзeнитe и cмъртнитe cлучaи, Цeнтърът зa cиcтeмни изcлeдвaния и инжeнeринг към Униceрcитeтa “Джoнc Хoпкинc” в Бaлтимoр, щaтa Мeрилeнд, публикувa oнлaйн КАРТА нa гeoгрaфcкия oбхвaт нa грипa.

Вcички дaнни в нeя ce oбнoвявaт в рeaлнo врeмe caмo c дaнни oт дocтoвeрни oфициaлни изтoчници кaтo Cвeтoвнaтa здрaвнa oргaнизaция и цeнтрoвeтe зa кoнтрoл нa зaбoлeвaeмocттa в CAЩ, Eврoпa и Китaй. Ocвeн брoя нa зaрaзeнитe пaциeнти кaртaтa пoкaзвa кoлкo ca пoчинaлитe и oздрaвeлитe към мoмeнтa. Въпрeки пaничecкитe cъoбщeния зa хиляди зaгинaли oфициaлнo пoтвърдeнитe cмъртни cлучaи ca 81, a възcтaнoвилитe ce пaциeнти – 59.

Симптоми и лечение

Вирусът – по-малко смъртоносен от ТОРС, но по-коварен. Властите в Китай, съобщиха за бум от пневмонии на 31 декември. Коронавирусите циркулират сред животните и само понякога се прехвърлят към хората. Случи ли се такова прехвърляне, те мутират и започват да се предават от човек на човек.

Макар че симптомите са идентични със сезонния грипен вирус – висока температура, кашлица, зачервено гърло, проблеми с дишането, отпадналост и болки в мускулите, двата са напълно различни. Ето защо противогрипната ваксина не предпазва срещу заразяване с коронавирус. До момента няма разработен ваксина срещу короновируса. СЗО съобщи, че не са установени мутации на вируса и той е достатъчно стабилен, което увеличава шансовете за намиране на ваксина и лечение. Досега не е установен еднозначно животинският вид, от който вирусът се е прехвърлил на човек.

Новият коронавирус е генетично близък до ТОРС (Тежък остър респираторен синдром), който беше открит в Китай през 2003 г. и изглежда има подобни на него характеристики, макар че е трудно това да се твърди със сигурност поради ограничената информация, с която вирусолозите все още разполагат. Епидемията от ТОРС е ограничена при достигането на над 8000 случая в 33 държави. За разлика от ТОРС, при който смъртността е 10%, жертвите на 2019- nCoV са 2,13%.

Диагностика и лечение

Инкубационният период за 2019-nCov (времето от заразяването до появата на симптоми) е 12 дни. Специфичното за този вирус е че той може да бъде предаван и преди заразеният да започне да проявява признаци, което прави по-трудно установяването на носителите.

Тестовете не се продават свободно. Домашният лекар при съмнение насочва пациентите към специализирани лечебни заведения, където те могат да бъдат диагностицирани. Хората, които през последните 2 седмици са били в контакт с болни или са пътували до Китай, трябва да потърсят съвет от личния лекар дали да си направят тест. При потвърждаване на първите 5 проби за наличието на вирус, те се изпращат в няколко референтни лаборатории в Европа за повторно тестване. Институтът „Робърт Кох“ към Берлинския институт по вирусология и Институтът по вирусология в Марбург в Германия; Медицинският център “Еразъм” в Ротердам и Националният институт за обществено здраве и околна среда (RIVM), в Билтховен в Нидерландия; Институтът “Пастьор” в Париж, Отделът за респираторни вируси в Колиндейл, Великобритания, Агенцията за обществено здраве на Швеция и Институтът по микробиология и имунология към Люблянския университет в Словения, се считат за компетентни за диагностициране на коронавируса и имат последна дума при съмнения.

Няма специфично лечение на новия коронавирус

Според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията в Швеция няма установено ефикасно лечение на новия коронавирус. На пациентите се прилагат поддържащи грижи и наблюдение, сред които кислородна терапия, поддържане на телесните течности и антивирусни препарати.

Източници:

Уикипедия: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%BE%D0%B2_%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%80%D1%83%D1%81_(2019-nCoV)