Миграционният натиск към Европа – ефективността на мерките срещу короновируса са под въпрос

Увеличение на незаконното прехвърляне

Натискът е най-силен по трите основни Средиземноморски маршрута – Италия, Гърция и Испания. Ситуацията за Италия е става все по-критична, след като Малта отказа да приема кораби с мигранти от бреговете на Северна Африка. Унгария и Полша се противопоставят твърдо и отказват да приема чужденци. Дъблинското споразумение не работи и няма изгледи, в кратки срокове, да се постигне напредък.

Мандата на EUNAVFOR MED операция Sophia е удължен до 31 март 2020 г.

Всъщност разполагането на военноморските единици на операцията все още е преустановено, тъй като държавите – членки на ЕС, ще търсят решение за споразумение за дебаркирането като част от последващите действия. Тази операция цели прекъсване на бизнес на контрабандистите на мигранти и трафикантите на хора в южната част на Централното Средиземноморие.

Основни маршрути към Европа

Общоевропейска система за солидарно разпределение на мигрантите, между страните-членки е все още само добро пожелание.

В отговор на европейските санкции срещу Турция, повод за които бяха сондажите за газ край Кипър, турския граничен контрол явно пропуска мигранти към Гърция по море. Данните показват, че Гърция е в най-тежко положение по отношение на незаконни влизания на мигранти. Увеличен е ръстът на опитите за незаконно преминаване на българската граница, като към този момент ситуацията е напрегната, но е под контрол.

Ситуацията се изостря значително поради факта, че част от мигрантите са хора от рискови за заразяване националности – от Пакистан, Афганистан и Китай.

Пътят към Европа на тези хора минава през Иран. Иран е втората страна с най-много починали от коронавируса след Китай. Ирански представител е заявил, че повече от 250 души са под карантина в града. Той посочил, че от 13 февруари са починали 50 души, въпреки че Иран за първи път съобщи за смъртни случаи в страната от коронавирус на 19 февруари. Според него, хора, които незаконно са пътували до Иран от Пакистан, Афганистан и Китай, са “източникът”. Миналата седмица са били потвърдени случаи на заболели в Канада и Ливан, които са пътували до Иран. Обединените арабски емирства (ОАЕ) съобщиха за иранска двойка, която е заразена с коронавирус. Кувейт е обявил, че трима души са се върнали от Иран и пробите показват, че са заразени.

Очевидно проблемите, свързани с контрола на мигрантските потоци  към Европа са съществени. Значението за провеждането на ефективни мерки за контрол на движението на хора и мониторинг на епидемиологичната обстановка е от съществено значение. Нелегалната миграция по същество действа с обратен знак и възпрепятства опитите за непрекъснато наблюдение и контрол на разпространението на вируса.

Съществен е рискът от ескалиране на социално напрежение и антимигрански настроения в страните, които са на пътя на нелегалните мигрантски потоци.