Ваксината срещу новия коронавирус – инструмент за стратегическо влияние в геополитиката

През трите месеца, откакто вирусът започна своето смъртоносно разпространение, Китай, Европа и Съединените щати се хвърлиха в надпревара, за да станат първите, които произвеждат ваксина.

Но въпреки че има сътрудничество на много нива – включително сред компании, които обикновено са яростни конкуренти – всички усилия остават в сянката на националистическия подход. Успехът би дал шанс на победителя да облагодетелства собственото си население и потенциално да спечели предимството в справянето с икономическият и геостратегически спад от кризата.

coronavirus_usa_eu_china

Докато в началото, въпросът беше кой пръв ще регистрира патентите и съответно приходите от производството на ваксината, с разрастването на епидемията в световен мащаб нещата коренно се промениха.

Днес, всички гледат на ваксината, като фактор, който е от значение за националната сигурност.

В САЩ, Китай и Европа вече се провеждат клинични изпитвания, но от сега е ясно, че със сигурност масовото и производство не може да задоволи нуждите глобално и дълго време ще има недостиг.  Първите масови производства ще бъдат насочени към вътрешните потребности и правителствата ще гарантират здравето и живота на населението в държавата им.

В Китай 1000 учени работят над ваксина и този процес, вече до голяма степен е военизиран: Учени и изследователи на Академията за военномедицински науки са разработили и активно набират доброволци за клинични изпитвания.

Президентът Тръмп е провел редица срещи с ръководители на водещи фармацевтични компании, и е опитал всичко възможно разработената ваксина да се произвежда в САЩ. Според германски правителствени източници, Тръмп се е опитал да привлече германска компания CureVac да направи своите изследвания и последващото производство в Съединените щати. Компанията е отрекла да е получила такова предложение, но водещият й инвеститор е дал да се разбере, че имало интерес.

На въпрос на германското списание Sport 1 за това как са протекли срещите с президента Тръмп, Дитмар Хоп, чийто Dievini Hopp BioTech Holding притежава 80 процента от компанията, отговори: „Аз лично не съм разговарял с господин Тръмп. Той говори с компанията и те веднага ми разказаха за проявения интерес и ме попитаха какво мисля за него”

Подходът на Тръмп подтикна Европейската комисия да заложи още 85 милиона долара за спонсориране на германската компания, като тя вече има подкрепа и от европейския ваксинен консорциум.

В същия ден, китайска компания предложила 133,3 милиона долара за дял в акции и други компенсации на друга немска фирма в състезанието за ваксини, BioNTech.

Визирайки огромните усилия, които САЩ и Китай полагат за да си гарантират първо място в надпреварата за ваксината за COVID-19, Фридрих фон Болен, управляващ директор на холдинговата компания, която притежава 82 процента от CureVac.казва “Има глобално събуждане, че биотехнологиите са стратегическа индустрия за нашите общества”,

Глобалното разпространение на епидемията от новия коронавирус и пораженията, които нанася върху всички сектори свързани с националната сигурност, кара нациите да погледнат с други очи на потенциалите си за собствени производства със стратегическо предназначение. Технологиите за военни цели,  дронове, системи стелт, кибер оръжия са обект на защита от достъп до тях на чужди държави.

Днес, вече се разбра, че притежаването на лекарства и медикаменти които са необходими в криза е не по-слабо оръжие, както за защита, така и за влияние.

Фридрих фон Болен иронично казва „След две десетилетия на земеделие в Китай и Индия, искате целият производствен процес близо до дома ?!!“

Някои експерти смятат геополитическата конкуренция за здравословна, стига успехите да се споделят със света. Но те не казват как, или по-важно, кога. И много анализатори си спомнят какво се е случило по време на епидемията от свински грип през 2009 г., когато компания в Австралия, която беше сред първите, разработила ваксината за масово производство, задоволи първо търсенето в Австралия, преди да изпълни поръчките за износ за САЩ и другаде.

 „Искате всички да съдействат, всички да се състезават и възможно най-бързо да създат ваксина и най-добрите кандидати да продължат напред“, каза д-р Амеш Адаля от Центъра за здравна сигурност в университета „Джон Хопкинс“,  но ако тези, които показват признаци на успех, се чудят дали техните компании ще бъдат национализирани, това създава напрежение, което „не искаш да имаш, когато се опитваш да направиш ваксина възможно най-бързо“.

Ръководителите на водещите световни фармацевтични компании са заявили, че работят заедно с правителствата, за да гарантират, че ваксината ще бъде разработена възможно най-бързо и се разпределя справедливо.

Те призоваха правителствата да не създават запаси от ваксина, след като тя бъде разработена, защото това ще бъде пагубно за овладяването на пандемията на коронавируса.

„Бих насърчил всички да не влизат в тази клопка, като скрием всичко в нашите страни и затворим границите“, е заявил Северин Шван, изпълнителен директор на швейцарската фармацевтична компания Roche. „Би било напълно погрешно да изпадате в националистическо поведение, което всъщност ще прекъсне веригите за доставки и ще бъде пагубно за хората по целия свят.“

Американски служители и лидерите на големи фармацевтични компании заявяват категорично, че в съответствие със сегашните процедури за тестване в САЩ,  антивирусните лекарства за лечение на ефектите на коронавируса ще бъдат готови за масово произвоство най-малко след 12 до 18 месеца.

“Ваксините се инжектират на здрави хора, така че трябва да гарантираме безопасността”, процес, който отнема време, е категоричен Дейвид Лоев, изпълнителен вицепрезидент на Франция Санофи Пастьор. Неговата фирма работи с Eli Lilly и Johnson & Johnson в САЩ, Roche и Takeda в Япония.

Въпреки това, всички са свидетели на почти ежедневните уверения на Тръмп, че пробивът е на път.

В нормални времена винаги има елемент на национална конкуренция за разработването на лекарства. Забелязано е било, че в месеците преди коронавирусът да избухне във Ухан, ФБР са насочили усилията си да отстранят учени, за които смятаха, че крадат биомедицински изследвания от Съединените щати. Вниманието на ФБР е било насочено най-вече към учени от китайски произход, включително натурализирани като американски граждани. През миналата година са били разследвани 180 случая.

Съвсем реални са опасенията, че надпреварата за създаване и производство на ефикасна ваксина  ще разпали националистическите страсти.

Китай даде да се разбере, че търси средството, с което да утвърди Huawei, китайския телекомуникационен гигант, като водещ в надпреварата за изграждане на 5G мрежи по целия свят.

Създадена в Китай ваксина, може да бъде този инструмент за натиск върху по-бедните или по-слабо развитите страни, които ще бъдат в зависимо положение при избора на стратегически партньори за сключване на сделките.

Вече има признаци, че Китай използва момента за геополитическо предимство, предоставяйки помощ на страни, които някога биха погледнали към Европа или САЩ. Решението му да достави диагностични комплекти до Филипините, съюзник на Съединените щати, и да помогне на Сърбия беше водещ индикатор за това, което може да идва с лекарства и ваксини, когато те са налични.

Имайки предвид тези опасности, няколко европейски правителства и организации с нестопанска цел вече са предприели стъпки, за да попречат на САЩ или Китай да превземат монопол върху потенциалната ваксина срещу коронавируса.

Вследствие на чумата срещу Ебола, която пламна в Западна Африка от 2014 до 2016 г., Норвегия, Великобритания и други предимно европейски страни, както и Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс започнаха да дават милиони долари на многонационална организация, Коалицията за подготовка срещу епидемия и финансиране на изследвания за ваксина.

Всички нейни споразумения за финансиране включват разпоредби за равен достъп, за да се гарантира, че „подходящи ваксини са на разположение първо за населението, когато и където са необходими, за да прекратят огнище или да ограничат епидемия, независимо от способността да плащат“, се казва в съобщението на организацията.

През последните месеци коалицията финансира изследвания на осем от най-обещаващите кандидати за блокиране на коронавируса – включително CureVac, германската компания.

Явно компанията CureVac, достатъчно категорично е спряла „ухажването“ от Тръмп, защото веднага е освободила от поста му американския си изпълнителен директор Даниел Меникела, дни след като се е срещнал със специалната група за коронавирус на Белия дом.

Фактът, че Cure Vac е получила отлично финансиране от европейските институции е достатъчно еднозначен за нейния потенциал за създаване на ваксина, като с това да се избегне зависимостта на Европа от Китай и САЩ по отношение на достъпа до този медикамент.

„Фактът, че други страни са се опитали да купят тази компания, показва, че те са водещи в проучването“, казва Урсула фон дер Лейен, президент на Европейската комисия. „Това е европейска компания – искахме да я задържим в Европа, тя искаше да остане в Европа. Беше много важно да се осигури необходимото финансиране и това се случи.“

Източник : https://www.nytimes.com и други публикации