Нов синдром свързан с COVID-19 застрашаващ живота на децата

„Педиатричен многосистемен възпалителен синдром, потенциално свързан с COVID-19“

Учените от САЩ изследват рядък, животозастрашаващ възпалителен синдром при децата, свързан с коронавируса. За такива случаите беше съобщено първо във Великобритания, Италия и Испания, но сега лекарите в Съединените щати наблюдават случаи с деца при които са да атакувани множество органи, нарушаване на сърдечната функция и да отслабне на сърдечните артерии.

Този синдром, може да се прояви от няколко дни до седмици след заболяване на COVID-19.

Според д-р Шон О’Лири, експерт по детски инфекциозни болести в детската болница Колорадо и член на Комитета по инфекциозни болести на Американската академия по педиатрия, поне едно дете във Великобритания е починало вследствие на такива предизвикани усложнения. Той счита, че досега в САЩ не са починали от този синдром, но педиатрите са започнали да събира активно  клинични данни.

Откритото заболяване е наречено „Педиатричен многосистемен възпалителен синдром, потенциално свързан с COVID-19.“

Министерството на здравеопазването в Ню Йорк е съобщило за 64 случая на новия синдром към 5 май и е призовало болниците незабавно да докладват всички случаи, които могат да бъдат свързани с него. Дадени са указания да се извършат PCR тестoве за откриване на активни инфекции, както и тестове за антитела, които биха могли да открият предишно излагане на вируса, SARS-CoV-2.

Д-р Стивън Керни, педиатричен експерт в детската болница на университета NewYork-Presbyterian,  Columbia, е заявил, че вероятно 15 до 20 деца са лекувани с това състояние в интензивното отделение на болницата.

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията заявиха, че работят с държавните и териториалните епидемиолози и други групи за събиране на данни за по-пълно откриване на признаците и характеризиране на синдрома.

Целта е да се разработи процедура (медицински протокол), който да позволи на медиците да откриват, проследяват и лекуват такива пациенти.

Не всяко дете, което е развило това състояние, е показало положителен тест за новия коронавирус. За повечето деца заболяването COVID-19 протича леко и е по-малко вероятно децата да бъдат хоспитализирани с коронавирус, отколкото възрастните.

Първоначално се е смятало, че синдромът е свързан с болестта на Кавасаки, която в тежки случаи причинява възпаление на сърдечните артерии.

Наблюденията на д-р Керни върху хоспитализираните в интензивното отделение деца показват, че признаците са много по-тежки от типичното за болестта Кавасаки. Притесненията идват от внезапното развитие на аневризма на коронарната артерия, която може да бъде животозастрашаващо. В конферентна дискусия с експерти, организиран от Boston Children’s Hospital са участвали около 2000 медици и учени.

Изследователите са обединили мненията си, върху необходимостта от активно тестване, за да се потвърди връзката с COVID-19 и събирането на кръв или ДНК. Целта е, да се открие, кои деца са генетично предразположени да развият това състояние.

Сърдечните специалисти се притесняват от дългосрочните ефекти на синдрома, особено тези свързани с отслабването на сърдечните артерии. Д-р Ерик Топол, кардиолог и директор на Института за транслационни изследвания на Scripps Memorial Hospital La Jolla, Калифорния е посочил осем случая, описани в The Lancet, в които малки пациенти са развили аневризма, включително един, с летален изход вследствие на инсулт.

Източник: https://www.reuters.com/