Притесненията на милиардерите по време на пандемията COVID-19

Настоящата глобална криза породена от пандемията на коронавирус, промени фокуса на страховете на редица милиардери, световни знаменитости, корпоративни титани, скъпо платени лекари и адвокати.  В момента те не се притесняват от ядрени войни или от астероидни удари, а считат за най-голяма заплаха потенциалните граждански вълнения провокирани от пандемията.

През последните пет години много от тях построиха луксозни убежища и подземни бункери, с една цел – да защитят семействата си.

В основните си домове, имат сигурни помещения с аварийни изходи, водещи през тунел до бункерите им.  Други имат подземни бункери, скрити из огромните територии, които са тяхна собственост, далеч от основната им резиденция и оборудвани да преживеят в там, поне шест месеца. Тези невероятни подземни бункери са уникални, с луксозни удобства, включително плувни басейни, боулинг и оръжейни.

Dinner-Is-Served_The-large-kitchen-and-dining-area-in-the-Presidential-Bunker-_RISING-S-BUNKERS

Един от лидерите в бранша за строителство на подобни убежища, Гари Линч, Rising S Bunkers, компания в Тексас, специализирана в това строителство и свързаните с това услуги, казва, че бизнесът му процъфтява, с над 2000% повече запитвания от потенциални купувачи, притеснени за бъдещето си:  „Повечето наши клиенти търсят защита от едно нещо. Без значение какво се случва в тази страна, независимо дали става въпрос за война, катастрофално земетресение като земетресението в Ню Мадрид от 1800 г., пандемия като тази, ние сме на ръба на социалния крах и това е реална заплаха, пред която сме изправени всички“.

Entertainment_The-screening-room-and-bowling-alley-in-the-Aristocrat-Bunker_RISING-S-BUNKERS

Един от богатите клиенти на Rising S Bunkers, собственик на луксозен бункер е на 45 години с три деца и живее в обширен имот в Охайо, споделя: „Никога не съм се притеснявал от ядрена война, когато реших да построя бункер“, казва той, „Бях по-загрижен за заплаха от граждански вълнения и сега виждаме реална ситуация за това, което винаги сме планирали. Това е съвсем различен свят, когато хората се бият за храна и тоалетна хартия. Не мисля, че вирусът ще унищожи света. Мисля, че е това, което идва след това.”

Taking-the-Plunge_The-swimming-pool-in-the-Aristocrat-bunker-RISING-S-BUNKERS

Бункерът му не се намира под имението му, но е на близко разстояние в имота. Невзрачна сграда над бункера, свързва с авариен люк просторното  съоръжение. В него има две основни спални, една спалня за деца, просторна дневна стая, офис, складово помещение, кухня и оръжейна. ” Бункерът има независимо електрическо захранване от слънчеви панели, интернет, запаси от провизии и вода за шест месеца. В целия имот има скрити камери за наблюдение на района. Бункерът е на цена 1 милион долара.

Компанията Rising S Bunkers предлага широка гама от бункери за купувачи при различни бюджети.

Цените варират от малко под 40 000 долара до няколко милиона. Най-скъп е моделът “Аристократ” за 8,35 милиона долара. Пространството е подходящо за 50 души и се предлага с стаи за игри, сауна, фитнес зала, медийна зала, боулинг, стрелбище и плувен басейн. В допълнение към тези функции, масивният бункер разполага също с подови настилки и килими по поръчка, кухня по поръчка, гараж с много превозни средства, оранжерия за постоянни хранителни източници и големи складови помещения.

Разполага с агрегати и автономна водопроводна и септична система, което прави съоръжението абсолютно независимо от външната среда.

Low-Rollers_The-bowling-alley-in-the-Aristocrat-bunker_RISING-S-BUNKERS

Бункерът се предлага и с надземна безопасна къща близо до входа. Структурата прилича на обикновена сграда, но нейните стени са устойчиви на куршуми.  Изработени са от стоманени плочи, а на пръв поглед стандартната й врата, издържа на взрив.

След като се влезе в защитената „къща“, тя предлага още един „слой“ защита преди входа на основния бункер. Люкът за бункера се крие зад фалшива стена. Тази фалшива стена е изработена от стоманена плоча (като всички други вътрешни стени), а двойното й предназначение е неоткриваемо с просто око. Тази стена отворя входа към бункера, след освобождаването на механизъм за скрито заключване.

Тази сграда включва всички модернизации: врати, устойчиви на куршуми, системи за филтриране на въздуха, системи с взривни клапани за запечатване срещу ядрено и химическо замърсяване и клапани за свръхналягане, системи за двойно пречистване на водата, рафтове за съхранение на храни, помпи за водно налягане, душове, бойлери, резервоари за евакуация в мръсна вода , помпи за евакуация в мръсна вода, 12-волтово LED осветление, слънчева система за зареждане с батерии за резервно захранване, 12-волтови TV / DVD устройства, инфрачервена система за сигурност, водопровод за чиста вода, вход 120/240-волта.

Ready-for-Anything_The-layout-of-the-Aristocrat-Bunker_RISING-S-BUNKERS

Други модели сгради, като „The President Bunker“ на стойност 4.2 милиона долара, разполага с пет индивидуални бункера, девет самостоятелни спални, десет двуетажни легла и осем спални помещения.

По-достъпните бункери в каталога  на фирмата са вариант „Генерал“ за 1,59 милиона долара, „Крепост“ за 1 милион долара и други, започващи от 58 000 долара.

Собствениците на Superyacht избягат за открити води с болнични стаи и частни медицински сестри

Собствениците на суперяхти, търсят безопасността в открити води.

Яхтите са уникални, като предоставят освен сигурност и пълен лукс, имат отделни болнични стаи и частни медицински сестри. Основната яхта е съпровождана от поддържаща, не по-малко уникална суперяхта.

CLINT-JENKIN

Пример за такава е 285-футовата суперяхта „Лониан“ и 216-метровия катамаран за поддръжка на „Ходор“. Катамаранът „Ходор“ носи още, 55-метрова високоскоростна лодка, джет и АТВ. Яхтата за поддръжка разполага със собствена болница с частна медицинска сестра и 20 души екипаж.

Повечето яхти с височина над 300 фута съдържат мини-болници или медицински кабинети. Агенциите осигуряващи персонала от медицински сестри, едва успяват да задоволят търсенето след избухването на коронавируса.

Superyacht-AL-SALAMAH-hospital-room-with-underwater-treadmill-for-physical-therapy-EDMISTON

Според Алекс Хаубрих от Yachtie World, „COVID-19 е повлиял силно на яхтинговата индустрия. Трудно се попълват и поддържат екипажите, както е възпрепятствано и обслужването на яхтите. Движението по море е силно ограничено. Много яхти не могат да достигнат и да застанат на докове поради забрани и ограничения.

Териториалните води на редица държави, включително тези в Средиземно море, са забранени за докиране. Антигуа и Барбуда са забранили входящия трафик от Северна Америка и Европа. Бахамските острови и американските Вирджински острови са ограничили дейността си само до основни услуги, а Сейнт Маартен е затворил водите си за всички чуждестранни кораби, включително суперяхти. Не се позволява на екипажите да слизат на брега.

Floating-Hospital_The-450-foot-Flying-Fox-has-extensive-emergency-medical-equipment_KLAUS-JORDAN

Една агенция за набиране на персонал от медицински сестри за суперяхти, предлага работна  позиция, според която се очаква медицинската сестра да изпълнява функциите и на стюард. Задълженията й включват поддържане медицинското отделение и медицинските кабинети. Попълването на запасите. В зависимост от здравето на собствениците на яхтата, трябва да изпълнява специфични медицински задължения. Често на една суперяхта има по две медицински сестри, а понякога дори и лекар.

Медицинската сестрата на яхтата е част от екипажа, тя често изпълняват допълнителни задължения и помагат в домакинството и обслужването. Работи пет месеца и един месец е почива. Всички сестри за яхти трябва да имат сертификат – медицинско свидетелство ENG1, а повечето имат поне две години опит като медицинска сестра.

Морското законодателство изисква, екипажите да имат основно обучение за първа помощ, докато повечето от членовете на екипажите на суперяхтите имат еквивалент на обучението за фелдшери.

Суперяхтите, често са оборудвани с рентген и барокамера, минимум оборудването включва респиратори, дефибрилатори, специализирани медикаменти.

Използват се телемедицински услуги, където специалисти могат да наблюдават пациента от хиляди мили, като следят голям набор от жизнени показатели.

Източници: По материали на статията на Джим Добсън и снимки публикувани във FORBES. Той e изследовател повече от 30 години и e посетил повече от 90 държави. Пише за живота на известни личности и милиардери и често ги придружава в екзотични пътешествия и екстремни приключения.

Обича да изследва нови локации и дестинации и да разказва за уникалния живот на знаменитостите. Страстно подкрепя опазването на околната среда и животните и популяризира на тези каузи с истории от цял ​​свят. Instagram: officialjimdobson, Twitter @theluxeworld, theluxeworld@gmail.com.

https://www.forbes.com/sites/jimdobson/2020/03/27/billionaire-bunker-owners-are-preparing-for-the-ultimate-underground-escape/#2f906a894e12