ПЪЗЕЛЪТ “COVID-19”

Светът ни е коронавирус

„Коронавирус“, „COVID-19”, “епидемия“, „карантина“, „самоизолация“, „ваксина“, „тестове“, „заразени“, „починали“, „излекувани“, „спиране на икономиката“, „безработица“, „глад“, „помощи“, „дарения“, … вече месеци наред заспиваме и се будим с тези думи. Идват от всякъде … от телевизия и радио, от вестници, от интернет, от социални мрежи, от чатове, от разговори … Денят ни е коронавирус … Сънят ни е коронавирус … Светът ни е коронавирус …

В условията на изолация, затворени в жилищата, очаквайки поредния брифинг, емисия новини, поредното послание „Останете си вкъщи!“, разделяйки времето на преди и след, неусетно от „физическо дистанциране“ навлизаме доброволно в истинската социална изолация …

Социалната изолация е състояние, което е мечта на всеки, който се стреми към налагане на пълен контрол.

Социалната изолация означава, всеки един индивид да бъде ограничен до задоволяване на личните си потребности и по възможност да бъде щастлив от това.

Социалната изолация не може да бъде наложена със силови мерки. Употребата на откровен натиск би отключила защитните сили на обществото и ще роди опозиция. ТЯ трябва да бъде приета доброволно, като неизбежност. ТЯ трябва да създава усещане за сигурност, да дава отговори на въпросите, още преди да бъдат зададени … да създава усещане за бъдеще … и да се репродуцира сама отново и отново … докато се установи, като най-естествено състояние на битието ни …

Докато се разхождаме, с мисълта за 2-та метра … дистанция от човека до нас … без да се вглеждаме в лицата на хората … какво да гледаш на една маска … вглъбени в проблемите на нашия малък свят … опитвайки се да видим бъдещето си … нека да се опитаме да отговорим на въпроса „Какво всъщност се случи?“

Нека да се опитаме да видим фактите и да подредим пъзела на картината … да изчистим мъглата от медийни послания, псевдозагриженост и конспиративни теории.

Всъщност, информацията която ни залива, е част от един стар, но често използван похват за неутрализиране на съпротивителните сили на обществото :

„Синдрома на сварената жаба“

Това е експеримент, който може да бъде използван, като много точна метафора,  демонстрираща привикването към нездравословна среда.

В този експеримент е използвана жаба, която бива поставена в съд с вода. В единия случай, поставят жаба в съд с много гореща вода и тя незабавно изскача, но в другия случай, жабата е поставена в хладка вода и бавно започват да увеличават температурата. Тогава жабата остава в съда и организма й насочва усилията да адаптира тялото към по-високите градуси, докато в един момент буквално започва да се сварява. Жабата не се сеща за възможността, просто да изскочи и да се спаси.

Не бързайте да насочвате негативната си емоция към собственото правителство, партии, медии … не бързайте! Нека да потърсим разпръснатите парченцата от пъзела в „глобалната“ стая  и каквото намерим да подредим … Много е възможно, без да сме открили всички парчета, сглобеното да ни позволи да познаем контурите … и да получим отговор на въпросите „Кой ?“ „Защо?“ и „Как?“ ни причини това.

Подреждането на пъзели е интересно и сложно занимание.

Понякога парченцата на картината са много и са много дребни, налага се първо да ги отделим и наредим за да можем да ги видим добре. После трябва да си изберем парченце, което да ни послужи като отправна точка. Към това късче ще търсим и напасваме останалите.

В нашия случай, бързо откриваме това ключово парченце с информация – началото на епидемията в китайския град Ухан. 

Начало на епидемия от COVID-19 в Ухан, Китай

Първото съобщение за заразени работници е направено на 31 декември 2019 г., като първите симптоми се появяват три седмици по-рано – на 9 декември 2019 г. Това става, след като без ясни причини през декември хора развиват пневмония, която не се повлиява от известните методи за лечение. Идентифициран е коронавирус, наречен SARS-CoV-2.

На 11 март 2020 г. Световната здравна организация (СЗО) категоризира епидемията в Ухан като ПАНДЕМИЯ.

Оглеждаме парченцата с информация на пъзела. Погледът ни се спира върху едно късче, което има много близко „оцветяване“ като първото. Виждаме – Събитие 201. Не, не – това не е информация за текущата пандемия. Това е някаква конференция, тренировка, учение, обсъждане … но някак, всичко в него повтаря основните белези на ситуацията в която се намираме в момента.

Събитие 201 (Event 201)

Симулация по сценарий на пандемично събитие, проведено на 18 октомври 2019 г.

Мероприятието е спонсорирано и организирано от Фондация Бил и Мелинда Гейтс,  Център за здравна сигурност на Джон Хопкинс и Световния икономически форум. На този форум, разработчиците на сценария и участващите, прогнозират в големи детайли и дават основни насоки за справяне с почти всичко, което се случи сега по целия свят, a именно :

 • бързо разпространяваща се смъртоносна инфекция от коронавирус в глобален мащаб ;
 • липса на ефикасно лечение и ваксина;
 • неподготвеност на здравните системите за посрещане на голям брой поразени от заразата;
 • блокиране на икономиките на държавите, вследствие на едновременното въздействие на ключови фактори : ограничения в работната сила, логистика и транспорт, митнически и гранични процедури и др.;
 • липса на планове или неадекватни процедури на световните организации за подпомагане на борбата с глобални  катаклизми, както чрез финансови механизми, така и директно с материални средства;
 • липса изградена или мудна координация на взаимодействието, както по хоризонтална, така и по вертикална линия на управление на кризи;
 • изостряне на социалното напрежение, вследствие на увеличена безработица, затруднен достъп до средства от първа необходимост (храни, медикаменти и др.), ограничаване на свободи, дезинформация.

Удивително, колко пророчески и навременно ! В главата на всеки, логично изникват въпросите :

Как успяха да са толкова точни в прогнозите ?

Има ли връзка тази конференция, с последвалата само три месеца след това епидемия от коронавирус COVID-19 ?

Защо, Събитие 201 и проведената конференция, до началото на реалната пандемия, а и след това, остават някак встрани от вниманието на световната общност ?

А, наистина ли такова предупреждение е било неглижирано или преднамерено не е било поставено във фокуса на внимание?

Да започнем от последния въпрос. На първата му част, светлина хвърля прегледа на основните участващи в конференцията, по сценария „Събитие 201“ :

Латоя Д. Абът старши директор на Глобалните здравни услуги за Marriott International (международна компания за управление на хотелски вериги със седалище в САЩ). Преподавала е в университета Хауърд, където е номинирана за наградата „Професор на годината“.

Преди да се присъедини към Marriott International, д-р Абът е била директор на Института по професионално здраве и здраве в болницата на Провиденс във Вашингтон, окръг Колумбия, където управлява клиника по трудова медицина. В тази роля д-р Абът създава и прилага рационализиран процес за ваксиниране на болничните служители срещу грип. Нейната иновативна грипна клиника е довела до трикратно повишаване на процента на противогрипна ваксинация сред болничните работници.

На сегашната си позиция, тя консултира въпросите свързани със справяне с огнища на инфекциозни заболявания и наскоро създава и прилага стандартни оперативни процедури за оптимизиране на комуникациите около огнищата на зараза. В допълнение към тези отговорности, д-р Абът е представител по въпросите за здравето на труда в екипите за отговор при кризи, включително природни бедствия, огнища на инфекциозни заболявания и насилие или терористична дейност.

София Борхес – старши вицепрезидент на ООН и ръководител на офиса в Ню Йорк.

В тази роля тя служи като главна връзка с ръководството на Организацията на обединените нации и с дипломатическата общност, като работи за идентифициране на нови възможности за изграждане и задълбочаване на партньорствата с редица заинтересовани страни, както и за наблюдение на инициативи с частния сектор и управление на ангажираността с други организации. В кариерата си заема редица важни постове в Общото събрание на ООН.

Брад Коннет – президент на Медицинската група Хенри Шейн (Henry Schein, Inc.) в САЩ.

Това е един от водещите доставчици на продукти и услуги в страната за лекарски кабинети, клиники за спешна помощ, клиники за търговия на дребно, самостоятелни спешни отделения, интегрирани Мрежи за доставка, центрове за амбулаторна хирургия и други сайтове за алтернативни грижи. Член е на Изпълнителния управителен комитет на компанията.

Крис Елиас – президент на Глобалната програма за развитие, Фондация Бил и Мелинда Гейтс.

Той ръководи усилията на фондацията да ускори доставката на утвърдени здравни продукти и решения на нуждаещите се, с внимание към жените и децата. Фокусирайки се върху върху 5 програмни области: семейно планиране; здраве на майката, новороденото и детето; хранене; полиомиелит; и доставка на ваксина.

Д-р Елиас е бил президент и изпълнителен директор на PATH, международна нестопанска организация, посветена на подобряването на здравето на хората по света чрез разработване на иновативни здравни технологии, укрепване на системите за здравеопазване и насърчаване на здравословното поведение.

Той служи в различни консултативни съвети, включително попечителския съвет на университета в Крейтон; Консултативният комитет към директора, CDC; и Консултативният съвет за глобално здравеопазване на Вашингтонския университет. Представлява Фондация Гейтс като председател на Надзорния съвет за полиомиелит на Глобалната инициатива за ликвидиране на полиомиелита, председател на Групата на инвеститорите на Механизма за глобално финансиране и съпредседател на Референтната група за Семейно планиране 2020 (Family Planning FP2020) https://www.familyplanning2020.org/ .

Тимоти Грант Евънс – директор и помощник-декан за обучението по въпросите на населението и глобално здраве (SPGH) в Медицинския факултет и асоцииран заместник-директор (Глобална политика и иновации).

Той е имал 6-годишен мандат като старши директор на глобалната практика в областта на здравеопазването, храненето и населението в групата на Световната банка.

От 2003 г. до 2010 г. той е помощник генерален директор на Световната здравна организация (СЗО). В СЗО той е ръководил Комисията по социални детерминанти на здравето и ръководеше изготвянето на годишния световен здравен доклад. Той е съосновател на много партньорства, включително на Глобалния алианс за ваксини и имунизация (GAVI). Преди това той е бил директор на сектора за здравен капитал във фондация Рокфелер.

Джордж Фу Гао – генерален директор на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията.

Също така той е и : професор в Института по микробиология на Китайската академия на науките; Председател на Китайското дружество по биотехнология; и президент на Азиатската федерация по биотехнология (AFOB). Изследователските му интереси включват обвити вируси и молекулярна имунология и по-специално предаването на грипния вирус (скок на гостоприемника), структурно-базиран дизайн на лекарства и структурна имунология. Той също се интересува от вирусна екология, по-специално връзката между грипния вирус и мигриращите птици или пазарите на живи птици и вирусната биология и молекулярната биология.

Д-р Гао е публикувал повече от 450 рецензирани доклади и 10 книги или глави от книги и е получил над 25 патента във Великобритания, САЩ и Китай. Неговите изследвания наскоро се разшириха до политиката за обществено здраве и глобалната здравна стратегия. Той ръководи екипа на Китай CDC от септември до ноември 2014 г., за да работи в Сиера Леоне в борбата срещу Ебола.

Д-р Гао е член (академик) на Китайската академия на науките, сътрудник на Академията на науките за третия свят (известен също като Световната академия на науките), сътрудник на Американската академия по микробиология и асоцииран член на EMBO.

Аврил Хейнс – старши научен сътрудник в Колумбийския университет.

Avril Haines Също така, тя е : старши сътрудник в лабораторията по приложна физика на университета Джон Хопкинс; член на Националната комисия по военна, национална и обществена служба; и главен директор на WestExec Advisors.

По време на последната администрация д-р Хейнс е била помощник на президента и главен заместник съветник по националната сигурност. Тя също е била заместник-директор на Централната агенция за разузнаване (ЦРУ) и юридически съветник на Съвета за национална сигурност.

Джейн Халтън – AO, PSM, FAICD, FIPPA, е член на борда на банката ANZ, Clayton Utz, Австралийския институт за стратегическа политика и на Института за здравни метрики и оценка на САЩ.

Jane Halton Тя е председател на Коалицията за иновации за подготвяне на епидемии, COTA и Vault Systems. Нейната 33-годишна кариера в австралийската публична служба включва близо 15 години като секретар на Министерството на финансите и секретар на Министерството на здравеопазването и стареенето.

Г-жа Халтън изпълнява редица значими роли в глобалното управление на здравеопазването, включително като председател на борда на Световната здравна организация (СЗО), президент на Световната здравна асамблея и председател на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие ( Здравна комисия на ОИСР).

Матю Дж. Харингтън – главният главен оперативен директор в Edelman, водеща в бранша фирма по въпросите на връзките и комуникациите.

Matthew Harrington Тази фирма, консултира бизнеса и организациите за развитие, насърчаване и защита на техните марки и репутация. В съзвучие със своите надзорни операции в световен мащаб, г-н Харингтън съветва лидерите на някои от най-големите и най-сложни компании в света за корпоративно позициониране, управление на репутацията, комуникации при кризи, сливания и придобиване и IPO.

Мартин Кнучел – старши директор и ръководител на управление на кризи, спешни ситуации и непрекъснатост на бизнеса в Lufthansa Group Airlines.

Martin Knuchel Отговоря за стратегическото развитие на кризисни и аварийни процедури, организацията на мерки в спешни ситуации и процедури за организация на грижите за групата Lufthansa. Неговите отговорности включват планиране и координиране на работата на интерфейса с комуникация, наземни операции, сигурност, безопасност и обучение, както и планиране и изпълнение на аварийни учения за кризисните екипи на групата. Той също така служи като пандемичен координатор на авиокомпанията. Отговаря за аварийните операции с партньорските авиокомпании и е лидер на кризисния екип на Swiss International Air Lines. Ръководи обучението на служителите по целия свят и отговаря за взаимодействието с национални и международни организации, включително швейцарското министерство на външните работи, швейцарското министерство на здравеопазването и посолствата и властите в различни страни.

Едуардо Мартинес – президент на UPS Foundation (United Parcel Service – American multinational package delivery and supply chain management company)

Eduardo Martinez Фондацията UPS ръководи глобални програми за граждански инициативи с отговорности за развитието на програми за разнообразие и включване. Бил е председател на Съвета за глобален дневен ред за хуманитарен отговор на Световния икономически форум (WEF). Понастоящем той работи в Управителния комитет на WEF за управление на риска и въздействието на бъдещите епидемии. Д-р Мартинес също участва в Управителния съвет на екипа за спешна помощ по логистичния клъстер на ООН и в изпълнителните комитети на Службата за координация на хуманитарните въпроси на Организацията на обединените нации (UNOCHA), както и в кръглата маса на частния сектор на Глобалната здравна сигурност. Наскоро той се присъедини към Изпълнителния съвет за глобални хуманитарни действия под ръководството на хуманитарния пратеник на генералния секретар на ООН.

Стивън К. Ред – заместник-директор по обществено здравеопазване и наука за внедряването в Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Stephen Redd В момента ръководи Центъра за подготвеност и реакция; Центърът за глобално здраве; Центърът за държавна, племенна, местна и териториална подкрепа и Службата за здравеопазване и справедливост на малцинствата.

Д-р Ред става директор на Центъра за подготовка и реакция на CDC, докато CDC реагира на епидемията от ебола в Западна Африка през 2014 г. Той работи по въпросите за подготовка за възможни случаи на ебола в Съединените щати. Участва и в отговорите на агенцията срещу вируса Zika.

Преди това е ръководител на пандемичния отговор през 2009 г. H1N1, което беше най-продължителното активиране на Центъра за спешни операции на CDC по онова време. Под негово ръководство, групата включваща над 3000 служители на CDC, е подпомогнала ваксинирането на 81 милиона души срещу H1N1 в Съединените щати. Той е преподавал медицина в болница Джон Хопкинс, преди да завърши двугодишната програма за обучение на Epidemic Intelligence Service на CDC.

Хасти Таджи – ръководител на персонала в голяма медийна компания. Отговаря за стратегическите инициативи, включително партньорства със Световния икономически форум.

Hasti Taghi Тя е изпълнявала различни роли в болничната администрация в Тексаската детска болница в Хюстън,Тексас. Работи в корпоративни и изпълнителни комуникации, опит на пациентите и като ръководител на програмата за връзки с членовете на борда. Тя започва кариерата си като репортер на новини, работеща за филиала на CBS в Айдахо Фолс, Айдахо и филиала на NBC в Хюстън, Тексас.

Адриан Томас – вицепрезидент по въпросите на глобалното обществено здраве в Johnson & Johnson.

Adrian Thomas Отговоря за глобалните програми за обществено здраве и стратегия за справяне с глобалните заплахи за здравна сигурност и готовност за пандемия, включително антимикробна резистентност (AMR), мултирезистентна туберкулоза (MDRTB), ебола, ваксини срещу ХИВ и други. Адриан е лекар, специализирал в областта на стратегията за общественото здраве, достъпа на медицински изделия до пазара и фармацевтичната политика. Той е клиничен фармаколог и съдов лекар с опит в проектирането и методологията на клиничните изпитвания.

Лаван Тиру – главен представител към валутния борд на Сингапур в Ню Йорк, част от отдела за развитие на финансовите пазари в Сингапур.

Lavan Thiru В тази роля той ръководи развитието на финансовите пазари в Сингапур. Той също така отговаря за разработването на инициативи, свързани с финансирането на инфраструктурата и търговията.

И така, видно е, че участващите в конференцията са внимателно подбрани.

Ръководните позиции, на които се намират в момента, както и такива, които са заемали през годините, гарантират обвързаностите и близките контакти със световни международни организации, правителствата на САЩ, Китай, Германия и други ключови европейски държави.

Нека да направим кратко резюме на съществените връзки и компетенции на участвалите в конференцията, по сценария на Събитие 201:

Връзки с национални и международни структури организации:

 • Институти, университети, болници свързани с въпросите за глобално здравеопазване във САЩ;
 • Университета Джон Хопкинс;
 • Националната комисия по военна, национална и обществена служба;
 • Президентската администрация  по въпросите за националната сигурност;
 • Централната агенция за разузнаване (ЦРУ) и Съвета за национална сигурност на САЩ;
 • Глобалните здравни услуги за международни компании;
 • Участие в ръководните органи на ООН и структурите на организацията в Ню Йорк;
 • Управителния съвет за спешна помощ по логистичния клъстер на ООН;
 • Изпълнителните комитети на Службата за координация на хуманитарните въпроси на Организацията на обединените нации (UNOCHA);
 • Световната здравна организация (СЗО);
 • Глобалния алианс за ваксини и имунизация (GAVI);
 • Структури на Световната банка в областта на здравеопазването, храненето и населението;
 • Близки контакти с водещи доставчици на медицински продукти и услуги в САЩ;
 • Програмите за развитие и здравна грижа на Фондация на Бил и Мелинда Гейтс. Непосредствено участие на Фондация Гейтс в Надзорния съвет за полиомиелит на Глобалната инициатива за ликвидиране на полиомиелита, Групата на инвеститорите на Механизма за глобално финансиране и Референтната група за Семейно планиране 2020 (Family Planning FP2020) https://www.familyplanning2020.org/.
 • Участие в управленските структури по въпросите на капитала за здравеопазване във фондация Рокфелер;
 • Китайския център за контрол и превенция на заболяванията;
 • Института по микробиология на Китайската академия на науките;
 • Китайското дружество по биотехнология;
 • Азиатската федерация по биотехнология (AFOB);
 • Академията на науките за третия свят (известен също като Световната академия на науките);
 • Австралийския институт за стратегическа политика;
 • Института за здравни метрики и оценка на САЩ;
 • Коалицията за иновации за подготвяне на епидемии;
 • Световната здравна асамблея;
 • Здравна комисия на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР);
 • Съвета за глобален дневен ред за хуманитарен отговор на Световния икономически форум (WEF);
 • Управителния комитет на WEF за управление на риска и въздействието на бъдещите епидемии;
 • Кръглата маса на частния сектор на Глобалната здравна сигурност;
 • Изпълнителния съвет за глобални хуманитарни действия под ръководството на хуманитарния пратеник на генералния секретар на ООН;
 • Центърове за подготовка и реакция на CDC.

Основни компетенции и експертиза:

 • Организация и управление на  процеси за ваксиниране на болничните служители срещу грип;
 • Управление на кризи свързани с огнища на инфекциозни заболявания;
 • Подготовка и ръководство на екипи за отговор при кризи, включително природни бедствия, огнища на инфекциозни заболявания, насилие или терористична дейност;
 • Установяване на контакти в дипломатическата общност и възможности за изграждане и задълбочаване на партньорствата и инициативи със заинтересовани страни и организации;
 • Производство и доставки на медицински продукти и услуги;
 • Управление на основни програмни области във Фондация на Бил и Мелинда Гейтс, с фокус върху семейното планиране, репродуктивно здраве на жените, децата, храненето, полиомиелит и доставки на ваксини;
 • Управление на големи парични потоци насочени към световното здравеопазване на фондациите на Бил и Мелинда Гейтс и Рокфелер;
 • Задълбочени изследвания и компетентност свързани с вирусите, молекулярна имунология, разработване на медикаменти и ваксини;
 • Детайлно познаване на функционирането и пряко участие в дейността  на президентската администрация, Съвета за национална сигурност и Централната агенция за разузнаване (ЦРУ);
 • Комуникации и връзки между организации от международен мащаб, неправителствени организации и едър бизнес;
 • Разработване на кризисни и аварийни процедури, организация на прилагането на мерки в спешни ситуации и процедури;
 • Логистика в кризисни ситуации;
 • Организация на взаимодействието с национални и международни организации;
 • Опит във организацията и провеждане на ваксинация на многомилионно население;
 • Опит в ръководството на медии и разработване на медийни продукти и послания;
 • Планиране и подготовка за реакция  при глобални заплахи за здравната сигурност и готовност за посрещане на пандемия;
 • Методология на клиничните изпитвания.

Е, сега пак да се запитаме :

При съсредоточаването такъв потенциал от управленски, научни и финансови капацитети, каква е вероятността, международната общност, правителствата на САЩ, Китай и останалите ключови държави да не им „светне лампата“ ?!
Изводът от конференцията, по Сценарий 201 е еднозначен :
„Такава глобална пандемия ще бъде смъртоносна и Светът не е готов да я посрещне !“

Възможно ли е да бъде неглижирано такова предупреждение или то преднамерено не е било поставено във фокуса на внимание? … на втората част на въпроса, трудно може да се отговори еднозначно, но … можем да обърнем внимание, на един косвен признак, а именно : Как и Кога се задействаха пропагандните машини на САЩ, Китай и Русия ?!

В началото на епидемията и в хода на борбата за овладяването й в Ухан, Китай, почти липсваха взаимни нападки и обвинения. Разменени бяха няколко по-остри изявления, и … тишина. Липсваше активна антикитайска или антиамериканска пропаганда, дори когато пандемията обхващаше страните от Азия, Средния изток и Европа. В този период, президентът Тръмп се държеше, все едно че става дума за лек пролетен грип и основната му задача беше, пръв да оповести на света, че САЩ са направили ваксина и ще донесат спасението. Всъщност Тръмп е бил запознат добре с проблема и с възможните последствия, но една изтощена и задъхана китайска икономика би дала предимство на САЩ да дръпне в глобалната надпревара за надмощие. Това може да се осъществи, но само при условие, че в САЩ не се прилага режима на стриктна карантина. Както знаем, ситуацията следваше логиката на вируса, а не тази на Тръмп … и антикитайската пропаганда се задейства … най-малкото за да отклони вниманието от чувалите с трупове в САЩ.

Следвайки, този ред на мисли, можем да допуснем, че в началото е имало период на изчакване от всички. Конкурентите са се надявали, другия да понесе по-големи загуби в борбата с епидемията и така да получат преимущество.

В този случай, КАТЕГОРИЧНО може да се отхвърли варианта за случайно неглижиране на информацията за заплаха от световна пандемия.

Това, отговаря донякъде и на втория въпрос : Защо, Събитие 201 и проведената конференция, остават някак встрани от вниманието на световната общност ?

Може би, не са толкова встрани.
Просто никой не обича да го свързват с борбата за политическо и икономическо надмощие – накратко с власт и пари.

Оказа се, че двете парченца пъзел „Събитие 201“ и „Пандемия COVID-19” имат потенциал да си съвпаднат много добре, сякаш са създадени едно за друго. Но нека ги огледаме още по-внимателно.

Какви са основните характеристики на вируса?

 • има дълъг инкубационен период, което благоприятства скритото му глобално разпространение;
 • засяга изведнъж и едновременно големи групи от хора, което претоварва дори и добре развитите здравни системи;
 • младите и силните организми, понасят заразата сравнително леко, докато за възрастните и за тези които имат сериозни съпътстващи заболявания вируса е смъртоносен.
 • няма открито специфично лечение и ваксина.
 • вирусът е много устойчив, както във външна среда, така и в организма на заразените.

Какъв би могъл да бъде ефектът от пандемията ?

 • огромно количество от населението на земята да бъде заразено ;
 • ще загинат основно възрастни и болни хора;
 • мерките за физическо дистанциране и карантина, по естествен път осигуряват всеобхватен и почти доброволен контрол върху населението, вследствие на страха от заразяване.
 • прилагането на глобално ваксиниране ще се окаже ключов фактор в световната икономика.

В парченцата на информационния пъзел откриваме такива, които се свързват добре, както със Събитие 201 и епидемията от COVID-19, така и с ЕФЕКТА от пандемията в ГЛОБАЛЕН МАЩАБ, а именно:

 • редуциране на населението;
 • всеобхватно ваксиниране;
 • постигане на контрол, под една или друга форма.

Нека да ги разгледаме!

„Добрият клуб“

Бил Гейтс и  Уорън Бъфет, стартират през 2009 г. благотворителна инициатива, която финализират през 2010 г. учредявайки клуб на най-богатите американци, под името „Добрият клуб“. Около 60 – 70 американски милиардери са се подписали и участват с поне половината от богатството си за благотворителност в рамките на тази благотворителна кампания.

Включат се Дейвид Рокфелер, медийният магнат на CNN, Тед Търнър, кметът на Ню Йорк, Майкъл Блумбърг, американският милиардер и основател на благотворителната фондация „Отворено общество“, Джордж Сорос, Опра Уинфри, продуцентът на Междузвездни войни Джордж Лукас и други със същото ниво на богатство и влияние.

Финансирането се извършва под формата на вид заем „даване на залог“, като парите са за инициативи за най-належащите проблеми на обществото. Залогът не е правно обвързващ договор, но се описва като морален ангажимент. Ако, както се надяват Гейтс и Бъфет, всички американски милиардери подпишат “Даването на залог”, това ще е сума възлизаща на шестстотин милиарда долара ($ 600,000,000,000).

„Добрият клуб“ е определил :

Глобалния прираст на населението като проблем, който трябва да бъде регулиран !

Засягат се области, като репродуктивните права на жените и религиозната, културната и етническата политика и не на последно място евгениката.

Фондация Бил и Мелинда Гейтс

Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс (BMGF), по-рано William H. Gates Foundation, е основана от Бил и Мелинда Гейтс, през 2000 г. Седалището е в Сиатъл, Вашингтон.  Счита се, че това е най-голямата частна фондация в света, притежаваща активи от 46,8 милиарда долара.

Основните цели на фондацията са в световен мащаб да подобри здравеопазването и да намали крайната бедност, а в САЩ да разшири възможностите за образование и достъп до информационни технологии. Фондацията се контролира от трима попечители: Бил и Мелинда Гейтс и Уорън Бъфет. Други главни служители са съпредседателят Уилям Х. Гейтс, старши и главният изпълнителен директор Марк Сузман.

Към 31 декември 2018 г. тя разполага с 46,8 милиарда долара. През 2007 г. нейните основатели са класирани като вторите най-щедри филантропи в САЩ, а Уорън Бъфет първи. Към 2018 г. Бил и Мелинда Гейтс са дарили около 36 милиарда долара за фондацията. От създаването си фондацията е дарила и подкрепила широк спектър от социални, здравни и образователни разработки, включително създаването на стипендии на Кеймбридж Гейтс в университета в Кеймбридж.

През 2010 г. основателите на фондацията създадоха Комисията по образование на здравните специалисти за 21 век, озаглавена „Преобразуване на образованието за укрепване на здравните системи в взаимозависим свят.“

Център за здравна сигурност на Джон Хопкинс

The Johns Hopkins Center for Health Security (abbreviated CHS; previously the UPMC Center for Health Security, the Center for Biosecurity of UPMC, and the Johns Hopkins Center for Civilian Biodefense Strategies)

Центърът за здравна сигурност на Джонс Хопкинс (съкратено CHS; преди това Центърът за здравна сигурност UPMC, Центърът за биосигурност на UPMC и Центърът за гражданска биологична защита на Джон Хопкинс) е независима, нестопанска организация на Джонс Хопкинс.

Центърът се занимава с изследвания в областите на здравните последици от епидемиите и бедствията, както и с предотвратяването на развитието на биологични оръжия и последиците от биологичната сигурност за биоикономиката. Това е мозъчен тръст, който прави политически изследвания и дава политически препоръки на правителството на Съединените щати, както и на Световната здравна организация и Конвенцията на ООН за биологичните оръжия.

Световният икономически форум (WEF)

Световният икономически форум (WEF) със седалище в Кьолн-Женева, Швейцария, е неправителствена организация, основана през 1971 г. Мисията на WEF е посочена като „ангажирана да подобри състоянието на света чрез ангажиране на бизнес, политически, академични и други ръководители на обществото, като оформя идеите в глобални, регионални и отраслови програми.

Това е организация, основана на членство, а членството е съставено от най-големите световни корпорации.

WEF се провежда в края на януари в Давос, планински курорт в Граубюнден, в региона на източните Алпи на Швейцария. Срещата обединява около 3000 бизнес лидери, международни политически лидери, икономисти, известни личности и журналисти, за да обсъдят глобални проблеми, в рамките на 500 публични и частни сесии.

Организацията също така свиква шест до осем регионални срещи всяка година в места в Африка, Източна Азия, Латинска Америка и Индия и провежда две допълнителни годишни срещи в Китай и Обединените арабски емирства. Освен срещи, организацията предоставя платформа за лидери от всички заинтересовани групи от цял ​​свят – бизнес, правителство и гражданско общество – да си сътрудничат по множество проекти и инициативи. Освен това тя изготвя серия от доклади и ангажира своите членове в специфични за сектора инициативи.

Проектът CEPI (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations)

CEPI е замислен през 2015 г. и официално стартиран през 2017 г. на Световния икономически форум (WEF) в Давос, Швейцария. Той е съоснован и съфинансиран с 460 милиона щатски долара от Фондация Бил и Мелинда Гейтс, The Wellcome Trust и консорциум от нации, Норвегия, Япония, Германия; към които впоследствие се присъединиха Европейският съюз (2019) и Великобритания (2020). CEPI е със седалище в Осло, Норвегия.

През 2017 г. в Nature пише: „Това е най-голямата инициатива за развитие на ваксина срещу вируси, които са потенциални заплахи от епидемия“.

През 2020 г. CEPI бе определен като „ключов участник в надпреварата за разработване на ваксина“ срещу епидемията от коронавирус.

CEPI е осигурила финансови инвестиции от правителствата на Австралия, Белгия, Канада, Дания, Етиопия, Финландия, Германия, Япония, Холандия, Норвегия, Обединеното кралство и Швейцария, както и от фондацията Bill & Melinda Gates и Wellcome. Европейската комисия предоставя значителни финансови вноски за подкрепа на съответните проекти чрез своите механизми.

CEPI също така е получила дарения от частния сектор (Citadel, LuluLemon, WePlay и Ndemic) и лица чрез Фонда за солидарност на COVID-19 на Фондацията на ООН за подкрепа на нашите усилия за развитие на ваксини COVID-19.

Коалицията за иновации за подготовка за епидемия (CEPI) е фондация, която взема дарения от обществени, частни, филантропски и организации на гражданското общество, за да финансира независими изследователски проекти за разработване на ваксини срещу възникващите инфекциозни заболявания (EID).

CEPI е фокусиран върху „приоритетните заболявания на Световната здравна организация“ (WHO), които включват: коронавирус, свързан с респираторния синдром в Близкия изток (MERS-CoV), тежкият остър респираторен синдром 2 (SARS-CoV-2), Вирусът на Нипа, вирусът на треската Ласа и вирусът на треска на Рифт Вали, както и вирусът Чикунгуня и хипотетичният, неизвестен патоген “Болест X”.

Инвестицията в CEPI изисква също “справедлив достъп” до ваксините по време на огнища. Независимите коментатори се усъмняват дали това вече може да бъде наложено поради промени в политиката на CEPI, която отказват контрола върху патентите, разработени с финансиране на CEPI, на финансираните фармацевтични компании.

Проектът за дигитална идентификация Digital ID2020 / Digital Identity Alliance

https://id2020.org/

Този проект е поставен на масата още през 2018 г.

Това е съюз от публично-частни партньори, включително агенции на ООН и неправителствени организации. Това е електронна програма за идентификация, която използва глобална ваксинация като платформа за цифрова идентичност.

Програмата използва съществуващите регистри за раждане и ваксинация, за да осигури на новородените преносима и устойчива биометрично свързана цифрова идентичност.

Според оценките на Световната банка, около 1,1 милиарда души нямат официална идентификация. Системите за цифрова идентичност и достъп могат да отключат редица основни и упълномощаващи услуги за физически лица, включително финансово включване, здравеопазване и образование. Освен това те обещават значително обещание за подпомагане на бежанците и разселеното население за достъп до незабавни и дългосрочни услуги.

„Цифровите идентичности и системите за достъп са основни елементи на нашето общо цифрово бъдеще. Те предлагат огромни възможности за хората и обществото, особено за хората без официална лична карта. Освен това, ние трябва да гарантираме, че новите подходи се установяват по устойчив, приобщаващ и надежден начин. Правителствата, международните организации, гражданското общество и бизнесът всички ще играят решаваща роля за създаването на това бъдеще “, заявява Дерек О’Халоран, ръководител, Системна инициатива на Световния икономически форум за оформяне на бъдещето на цифровата икономика и общество.

UNHCR, Световната банка, Световната програма за храните, Consumers International, Omidyar Network, Linux Foundation, FIDO Alliance, GSMA, Hyperledger, ID2020, Open Exchange Identity, Фондация Sovrin, World Identity Network, Accenture, Barclays, Deutsche Bank, Mastercard, Microsoft, Sedicii и Visa обявиха ангажимента си да засилят колективните действия по тази програма.

Кристалина Георгиева, главен изпълнителен директор на Световната банка и съпредседател на Идентификационната група за Консултативен съвет на високо равнище за развитие (ID4D) „Според нас ще са необходими 12 милиарда долара, за да се постигне идентификация за всички. Световната банка ще осигури над 750 милиона долара инвестиции в проекти, свързани с ИД, през следващите три години и ще се стремим да мобилизираме повече финансиране от други източници“

Алиансът ID2020 по време на срещата на върха през 2019 г., преминава през мотото „Възходът към доброто предизвикателство за ИД“, през септември 2019 г. в Ню Йорк, решава да внедрява своята програма през 2020 г., решението е потвърдено от WEF през януари 2020 г. в Давос. Програмата им за цифрова идентичност ще бъде тествана с правителството на Бангладеш. GAVI, Съюзът за ваксини и „партньори от академичните среди и хуманитарната помощ“са част от пионерите в програмата.

Опасенията идват от пълната неяснота и липса на гаранции за начина, по който е възможно да се контролира такава програма. Критиците изказват опасения, че след официалното обявяване на пандемията, следващата стъпка може да бъде – също по препоръка от страна на СЗО или отделни държави, „силова ваксинация“, под полицейско и / или военно наблюдение. Онези, които отказват, могат да бъдат санкционирани (глоби и / или затвор – и принудително ваксинирани).

Бил Гейтс е един от инициаторите на проекта ID2020, подкрепен от Организацията на обединените нации и част от инициативата Цели за устойчиво развитие до 2030 г.

Докато Гейтс ръководи компанията Microsoft, той e много заинтересован от темата за класическите микрочипове, имплантирани в човешкото тяло. Сега той работи върху създаването на наномикрочип, твърдейки, че това ще бъде микрочип с ограничена употреба, вид дигитален сертификат, който придружава инжектирането на ваксина.

Гейтс се интересува активно и от метод за идентификация чрез квантови татуировки на точки. Той се разработва и развива от Масачузетския технологичен институт и Университета Райс. Татуировките са предназначени да съхраняват историята на ваксинацията на всеки човек. Според изказвания на изследователи от двата университета, през декември 2019 г., това позволява да бъдат идентифицирани тези, които не са били ваксинирани срещу различни заболявания.

Целта на проекта е да предостави на всички хора на планетата цифров идентификатор (ID) до края на третото десетилетие на 21 век.

Глобалният алианс за ваксини и имунизация (GAVI)

Идентифицира се на своя уебсайт, като глобално здравно партньорство на организации от публичния и частния сектор, посветени на „имунизация за всички“.

GAVI обединява правителства на развиващите се страни и донори, Световната здравна организация , УНИЦЕФ, Световната банка , ваксинната индустрия, както в индустриализираните, така и в развиващите се страни, научноизследователските и техническите агенции, гражданското общество, Фондация Мелинда Гейтс и други частни филантропски организации.
GAVI е създаден през 2000 г. като приемник на Инициативата за ваксиниране на деца, която беше стартирана през 1990 г.

Фондацията Бил и Мелинда Гейтс е дарила 1,56 милиарда долара за периода 2016-2020 г. на алианса, считано от март 2019 г.

GAVI се подкрепя от СЗО и няма нужда да се напомня, че основните й партньори и спонсори са от фармацевтичната индустрия.

Бил Гейтс

Гейтс основава Microsoft през 1975 г. заедно с Пол Алън, който почива през 2008 г. Сегашният главен изпълнителен директор Сатя Надела е наследник на поста от 2014 г. Гейтс беше председател на борда на директорите на Microsoft до 2014 г., когато започна да отдава по-голяма част от времето си на фондацията “Бил и Мелинда Гейтс”.

Тук трябва да сме много внимателни! Сблъскахме се с името на Бил Гейтс във всички от горните парченца от пъзела. Пряко или косвено, неговата дейност, интереси, проекти и инициативи винаги са свързани с глобалната картина.

Усещането е, че той стъпка по стъпка, конструира механизъм, който в педантична последователност, въздейства и насочва събитията към доброволно приемане на глобален и всеобхватен контрол във всички сфери на човешкото съществуване.

Логично е да се запитаме:

puzzel_BIL__COVID

Той част от пъзела ли е или е дизайнер на самият пъзел ?!

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

Бил Гейтс е един от най-големите акционери в Microsoft – според FactSet той държи 1.36%. Компанията стана публична през 1986 г. и в момента е едно от най-скъпите публични дружества в света с пазарна оценка 1.21 трлн. долара.На 13 март 2020 г., съоснователят на Microsoft, Бил Гейтс се обявява, че се оттегля окончателно от борда на компанията, за да отдели повече време за филантропски дейности.Той казва, че иска да се съсредоточи върху глобалното здраве и развитие, образование и справяне с изменението на климата.

Бил Гейтс напусна борда и на инвестиционната компания Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет.Но той казва: „ … ще продължа да допринасям за две компании, от които съм невероятно горд и ефективно давам приоритет на ангажимента си с адрес най-трудните предизвикателства в света.

B дискусионния фopyм Rеddіt той е бил пoпитaн : “Колко дългo според него щe пpoдължи кризата?””Ако eднa cтpaнa зaтвopи гpaницитe cи и дeйcтвa адекватно c вcичĸи тecтoвe, лeчeниe и пocтaвянe пoд карантина нa зapaзeнитe, cлeд oт 6 дo 10 ceдмици cлyчaитe щe зaпoчнaт рязко дa нaмaлявaт и eпидeмиятa oфициaлнo щe e приключила”, oтгoвopя Гейтс.Гeйтc направи допълнителни обяснения на коментара cи пo пoвoд eпидeмиятa:

“B нacтoящaтa фaзa имa мнoгo cлyчaи в бoгaтитe cтpaни. C пpaвилнитe дeйcтвия, включително тecтoвe и coциaлнo диcтaнциpaнe, в рамките нa 2-3 мeceцa високите нивa нa зapaзявaнe в тeзи дъpжaви рязко щe cпaднaт. Притеснявам ce зa всички икономически щeти, нo нaй-гoлeми пocлeдици кризата щe имa въpxy paзвивaщитe ce дъpжaви, които нe мoгaт дa ocъщecтвят coциaлнoтo диcтaнциpaнe пo cъщия нaчин, както бoгaтитe cтpaни. Ocвeн тoвa бoлничният капацитет нa paзвивaщитe ce cтpaни e знaчитeлнo пo-нисък.”

Съоснователят на Microsoft редовно oтгoвapя нa въпpocитe нa xopaтa oт фopyмитe нa Rеddіt. Mинaлaтa гoдинa, cлeд като е пoмoлен дa идeнтифициpa кои ca ocнoвнитe зaплaxи пpeд чoвeчecтвoтo днec, тoй е изброил редица вepoятни кризи, в тoвa чиcлo и пaндeмия.

Съществуват мнения, че Бил Гейтс играе едновременно доброто и лошото ченге.

Той ни предупреждава за необходимостта от предприемане на мерки и да очакваме пандемично събитие. Внушава от далеч, че трябва да очакваме тежки събития, но ако приемаме безусловно предложеното лекарство всичко ще се оправи !

Схемата е “ЗАПЛАХА” , “СТРАХ”, “РЕШЕНИЕ”.

Нарича се ПРОГНОЗНО ПРОГРАМИРАНЕ.