Саудитска Арабия – ново място на картата на световния туризъм

Визията на престолонаследника Мохамед бин Салман

Развитието на туризма е една от целите, заложени в реформата “Визия 2030” на престолонаследника Мохамед бин Салман. Тя е насочена към избавянето на икономиката от нейната зависимост от петрола и създаване на повече работни места за младото население на страната. Със своята той се стреми бавно да либерализира държава, управлявана от строги социални норми и могъща религиозна институция. До този момент неговите реформи доведоха до това, че жените в кралството вече могат да притежават шофьорска книжка, както и да посещават концерти, филмови прожекции и спортни състезания на стадионите заедно с мъжете.

Понастоящем визите са ограничени за емигранти и техните близки, бизнес лица и мюсюлмански поклонници, пътуващи до светите места в Мека и Медина.

До 2030 г. правителството се надява да привлече 100 милиона годишни посещения на местни и чуждестранни туристи, а приходите от туризма да достигнат до 10% от брутния вътрешен продукт спрямо сегашните 3%. Инвестициите за развитие на туристическа инфраструктура се оценяват на 67 милиона долара, включително за изграждането на 500 000 нови хотелски стаи до 2030 година.

Свещените градове Мека и Медина, все пак ще останат забранени за посещение от немюсюлмани, но гражданите на 49 държави ще могат да кандидатстват за туристически визи. Това решение допълва социалните реформи в страната, а целта му е диверсифициране на икономиката с нови инвестиции извън бизнеса с петрол.

“Отварянето на Саудитска Арабия за международни туристи е исторически момент за страната ни”, заяви министърът на туризма Ахмад ал Катеб. От края на 2019 г. гражданите на 49 държави ще могат да кандидатстват за електронна виза. На този етап предимно жителите на Китай, Япония, Европа и САЩ ще могат да се възползват от предоставената услуга. Свещените градове Мека и Медина обаче ще останат забранени за посещение от немюсюлманите.

Ал Катеб съобщи пред Ройтерс, че чуждестранните туристки няма да бъдат задължени да носят на публично място задължителните за саудитските жени абаи. От тях обаче ще се изисква да бъдат “облечени благоприлично” дори и на плажа.

Засега остава неясно дали на неженените двойки ще им бъде позволено да нощуват в една и съща хотелска стая или властите ще си затварят очите по този въпрос.

Консервативното кралство, което забранява алкохола и все още извършва публични обезглавявания, може да се окаже непривлекателно за много чужденци. Но то все пак предлага редица забележителности, сред които редица исторически обекти, пустинни и планински пейзажи и лазурните води на Червено море.

Напрежението с Иран, войната, водена от Саудитска Арабия в Йемен, убийството на журналиста Джамал Хашоги и репресиите срещу активистките, биха могли допълнително да накарат чужденците да се замислят дали да включат кралството в списъка на желаните туристически дестинации. Министърът на туризма Ал Катеб смята, че негативният имидж на Саудитска Арабия сред голяма част от западното общество ще бъде променен, след като туристите дойдат и видят страната: “Аз съм съвсем сигурен, че те ще имат по-добра преценка, когато дойдат тук и видят какъв е животът в Саудитска Арабия. Убеден съм, че ще си тръгнат с невероятни спомени. Имаме страхотна култура, заради която много туристи ще идват тук с удоволствие.”

Известното издателството “Lonely Planet”, специализирано в издаването на пътеводители, описва Саудитска Арабия като „последната граница пред туризма“, според него, „чудесата тук са в огромно изобилие“. Дестинацията обаче не е евтина, като средният дневен бюджет възлиза между 110 и 243 евро.

Визията на престолонаследника

До 2030 г. правителството се надява да привлече 100 милиона годишни посещения на местни и чуждестранни туристи, а приходите от туризма да достигнат до 10% от брутния вътрешен продукт спрямо сегашните 3%. Инвестициите за развитие на туристическа инфраструктура се оценяват на 67 милиона долара, включително за изграждането на 500 000 нови хотелски стаи до 2030 година.

Както е известно, Саудитска Арабия прилага изключително консервативни и рестриктивни правила по отношение на жените. Досега те бяха длъжни да взимат разрешение от съпруг, баща, брат или друг роднина-мъж всеки пък, когато пожелаеха да пътуват, а също така за следване в чужбина и за упражняване на определени професии. На практика през целия си живот жените юридически оставаха в положението на непълнолетни. Международната общност остро критикуваше тези правни норми в Саудитска Арабия, а постепенно и в самата страна се надигна съпротива.

Либерализация на страната се свързват преди всичко с името на престолонаследника – новата силна личност в Саудитска Арабия. Той воюва сурово срещу политическата опозиция в страната, но допуска известна модернизация на саудитското общество.

Принцът обаче подчерта, че кралството, в което се намират най-свещените места за мюсюлманите, няма да позволи алкохола, тъй като “не искаме да се отказваме от нашата култура и местни ценности”.

“Като се има предвид колко деликатен въпрос е отварянето на страната за голям брой туристи, които не са мюсюлмани, очаквам властите на първо време да се насочат към насърчаване предимно на местните и регионалните посетители, като същевременно се развива туристическата инфраструктура,” каза Кристиан Улрихсен, научен сътрудник към института за обществена политика Baker на университета Rice в САЩ. “И след това предпазливо да започнат да предлагат кралството в по-широк световен мащаб,” допълни той.

Предприетите сериозни стъпки по отношение статута на жените, говори за сериозността с която в кралството се стремят да подобрят имиджа на страната. Жените в Саудитска Арабия на практика цял живот са в положението на непълнолетни, нуждаещи се от опека. Отскоро обаче освен да шофират, вече им позволяват сами да си вадят задграничен паспорт и да пътуват където искат.

Занапред те ще решават сами дали да предприемат определено пътешествие или не. Бяха одобрени промени в законите, в резултат от които всеки гражданин на страната, навършил 21 години, има право да си извади задграничен паспорт и да пътува където иска. Така – поне на пръв поглед – приключва дългата епоха на опекунство над жените, което открай време предизвиква много противоречиви дискусии.

Други промени в законите вече разрешават на жените да вписват в регистрите брак, развод или раждане на дете. Занапред жените ще имат право да изискват и да получават официално различни семейни документи и удостоверения. Декретите бяха публикувани в казионния саудитски седмичник „Ум Ал-Кура”.

Силно преувеличено обаче би било да се твърди, че в мюсюлманска Саудитска Арабия изведнъж е настъпило равенство между половете. Критиците твърдят, че реформите имат чисто козметичен характер и настояват за пълна отмяна на системата на опекунство над жените.

Сега, в разгара на историческите социални промени, кралството търси своето място на картата на световния туризъм, рекламирайки места като кратера Ал Уахба, останало слабо познато дори в Саудитска Арабия, където почти липсва местен туризъм.

Малко известният кратер на около четири часа път с кола от западния град Джеда е останка от вулканична дейност. Според местния фолклор той се е формирал, когато двете планини са били толкова страстно влюбени, че едната се изтръгнала, за да се свърже с другата, като на нейно място се появила вдлъбнатина с формата на паница.

През последните месеци властите изградиха пътища и указателни табели към мястото, а също така издигнаха заслони за пикник около кратера. През август кралството обяви проекта за милиони долари, предвиждащ 50 острова и други диви места на Червено море да бъдат превърнати в луксозни курорти.

Планира се също така да се развият исторически места като древния Мада’ин Салех – дом на пясъчни гробници на цивилизацията, построила йорданския град Петра.

Кралството предвижда до 2030 година почти да удвои броя на туристите, посетили страната за година, до 30 милиона. Освен това се очаква секторът да стане един от най-големите източници на приходи за страната.

Световните туристически агенции, като британската Steppes Travel, вече планират да предлагат туристически пакети. Има огромен потенциал за туризъм в Саудитска Арабия – знаем го не на последно място от нарастващото търсене, отчетено в нашата база данни, каза пред Франс прес управляващият директор на Steppes Travel Джъстин Уотъридж.