Световната здравна организация – основна цел е ускореното разработване на ваксина срещу коронавируса.

Световната здравна организация (СЗО) даде име на китайския коронавирус – COVID-19.

Съкращението означава “corona virus disease 2019” (заболяване, причинено от коронавирус 2019). СЗО обясни, че според принципите на организацията се изисква име, което няма да се отнася до географско местоположение, животно, отделно лице или група хора.

По-рано китайските власти дадоха на новия вид коронавирус временното наименование Novel Coronavirus Pneumoni (NCP).

Според ръководителя на СЗО Тедрос Аданом Гебрейус първата ваксина срещу COVID-19 се очаква бъде създадена след 18 месеца.

На 11 февруари, в Женева, Световната здравна организация започна двудневна глобална научна конференция, която има за цел да ускори разработването на лекарства и ваксини срещу новия коронавирус, предаде ДПА. Откривайки форума, шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус изрази надежда, че един от резултатите на конференцията ще бъде съгласуването на пътна карта за изследвания и мерки за борба със заразата от коронавируса, около която учените и донорите да се обединят. Той отбеляза, че коронавирусът е проверка за целия свят, способен ли е той “да се сплоти за борба срещу общ враг, който не признава нито граници, нито идеологии”.

В работата на форума участват около 400 експерти, медици, служители в общественото здравеопазване и правителствени представители от различни страни. Те ще обсъждат сегашната степен на познания за произхода, начините на предаване и лечение на вируса, както и “тъмните петна” в знанията ни за него. Ще се координират международните усилия в сферата на разработка на методи за лечение.

“Публикации, патенти и печалби сега нямат значение. Онова, което има значение, е да се спре епидемията и да се спасят човешки животи”, подчерта Гебрейесус, призовавайки учените да си сътрудничат и да споделят своите открития и констатации.

Към днешна дата Китай е съобщил за 42 708 потвърдени случая, включително за 1017 смъртни, заяви той, цитиран от Ройтерс.

“При положение че 99 процента от случаите са в Китай, това в много голяма степен си остава извънредна ситуация за тази конкретна страна, но такава, която крие много голяма заплаха за останалия свят”, добави Гебрейесус пред над 400-те участници в конференцията, изследователи и представители на национални власти, някои от които участваха във форума посредством видеоконферентна връзка от континентален Китай и Тайван. “Най-важното нещо е да има солидарност, солидарност и пак солидарност. Това в особена степен важи за споделянето на проби и анализи на генетичната последователност на вируса”, каза Гебрейесус. “За да победим тази епидемия, ни е нужно открито и справедливо споделяне, на честен и справедлив принцип”, добави той.