Седемте най-високи сгради в света

Бурдж Халифа828 м.

На арабски: برج خليفة; букв. „Кулата на Халифа“, известен преди откриването си като Бурдж Дубай, е небостъргач в Дубай, Обединените арабски емирства, който със своята обща височина от 828 m е най-високата конструкция, строена някога. Строителството му започва на 21 септември 2004 година, а сградата е официално открита на 4 януари 2010 година. Сградата е част от новоизградения комплекс Даунтаун Дубай, разположен в близост до главния търговски квартал на града и заемащ площ от 2 km².

Проектът на Бурдж Халифа е изготвен от американското бюро Скидмор, Оуингс и Мерил, като главен архитект е Ейдриън Смит (архитект), а главен конструктор – Уилям Бейкър. Главен изпълнител е южнокорейската компания Самсунг.

Общата стойност на Бурдж Халифа е около 1,5 милиарда долара, а на целия комплекс Даунтаун Дубай – 20 милиарда долара. Тъй като емирството Дубай е затруднено в обслужването на дълговете си, то е принудено да търси помощ от съседното емирство Абу Даби. В резултат на това по време на церемонията по откриването сграда изненадващо е преименувана от Бурдж Дубай на Бурдж Халифа в чест на емира на Абу Даби и президент на Обединените арабски емирства Халифа ибн Заид ал-Нахаян, заради критичната помощ, оказана от него за проекта.

Дизайнът на Бурдж Халифа е базиран на комбинираните геометрични компоненти, характерни за ислямската архитектура. В дизайна на сградата има включени архитектурни и културни елементи, характерни за региона. Y-образната основа е идеална за хотелски и жилищни сгради, тъй като чрез нея се постигат максимален брой стаи с външен изглед и максимално оползотворяване на слънчевата светлина. Сградата се състои от три компонента, разположени около централно ядро. С нарастване на височината, в страничните компоненти са направени тераси, така че страничните компоненти стават все по-тесни до върха. Броят на терасите е 27. Най-отгоре се показва централното ядро, върху което е поставена кула. В най-високата си точка кулата се люлее хоризонтално, като прави осцилации с дължина 1,5 метра.

Съгласно проекта на долните 37 етаж има хотели, като между 9 и 16 етаж е разположен хотел „Армани“. Между 45 и 124 етажи има луксозни апартаменти. Върхът на сградата е оборудван с комуникационна техника.

Бетонната конструкция на сградата достига до 586-я метър – 155-ти етаж (който е мезонетен). Следва метална конструкция до 162-ри етаж на височина от 624 метра. На тази височина приключва официалното броене на етажите. Оттук нагоре, до височина 768 метра следват още 44 етажа (продължава металната конструкция). Последната част от сградата представлява мачта, която се издига до височина около 828 метра.

Със своята изключителна височина сградата държи няколко световни рекорда:

 • Най-висок небостъргач до върха: 828 m (предишен рекорд: Тайпе 101 – 509,2 m)
 • Най-висока конструкция, строена някога: 828 m (предишен рекорд: Варшавска радиомачта – 646,38 m)
 • Най-висока съществуваща конструкция: 828 m (предишен рекорд: KVLY – 628,8 m)
 • Най-висока свободно стояща конструкция: 828 m (предишен рекорд: Си Ен Тауър – 553,3 m)
 • Сграда с най-много етажи: 160 (предишен рекорд: Уилис Тауър – 108)
 •  Най-висока асансьорна инсталация
 • Най-бърз асансьор: 18 m/s (предишен рекорд: Тайпе 101 – 16,83 m/s)
 • Най-високо вертикално изпомпване на бетон при сграда: 606 m (предишен рекорд: Тайпе 101 – 449,2 m)
 • Първата най-висока конструкция в света, включваща жилищни площи
 • Най-висока външна наблюдателна площадка: 452 m
 • Най-висока джамия – на 158-ия етаж
 • Най-висока структурна фасада от алуминий и стъкло: 512 m
 • Най-висок плувен басейн – на 76-тия етаж
 • Най-висок нощен клуб – на 144-тия етаж

Към 20 май 2008 г. височината на сградата е 649,70 метра, което я прави най-високата постройка, правена някога на Земята, по всички 4 критерия според Съвета за високи сгради и градски райони (The Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH)).

На 17 януари 2009 г. е достигната височина 824,56 метра, като продължава изграждането на фасадата на кулата и пространството около нея.

Източници: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%83%D1%80%D0%B4%D0%B6_%D0%A5%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%84%D0%B0

Официален сайт:          https://www.burjkhalifa.ae/en/index.aspx

Тайпе 101 – 508 м.

Небостъргачът е построен в Тайпе, столицата на Тайван. Има 101 етажа, височината му е 508 метра. На ниските етажи са разположени търговски центрове, на високите – офиси. От 2004 до 2010 година е най-високият небостъргач в света. Строителството започва през 1999 година. Официалното откриване се състоява на 31 декември 2004 година. В този небостъргач се намират някои от най-бързите асансьори в света, производство на „Мицубиши Груп“. От 1-ия до 89-ия етаж се изкачват за 39 секунди, със скорост 63 км/час. Стойността на сградата е 1,7 млрд. щ. дол. Зданието е облицовано със стъкло и алуминий, поддържано от 380 бетонни опори, които влизат на 80 метра в земята. Опасността от урагани и земетресения е намалена от огромен глобус-маховик, намиращ се между 87 и 91 етаж. По изчисления на инженерите сградата може да издържи на външни влияния и колебания 2500 години.

На 25 декември 2004 година сградата е изкачена от „Човека-паяк“ – Ален Робер. Преодолява височината за около 4 часа, но преди това той планира да изкачи „Тайпе 101“ за 2 часа.

Кулите Петронас – 451,9 м.

Кулите „Петронас“ са 88-етажни небостъргачи. Височина – 451,9 метра. Намират се в Куала Лумпур, столицата на Малайзия.

Отличават се не толкова с височината си, колкото със сложната си конструкция. Площта на сградата е 213 750 m2, което се равнява на 48 футболни игрища. Самите кули заемат 40 хектара. В сградата са разположени офиси, конферентни зали и Художествена галерия.

Името на кулите идва от държавната петролна компания на Малайзия — Петронас. Тя е основен възложител на строежа, като влага 800 млн. щ. долара. Останалата част от разходите се поемат от други малайзийски компании, разпределящи помежду си офисното пространство.

Кулите са свързани помежду си със сложно изграден мост.

Официален сайт : https://www.petronastwintowers.com.my/

Уилис Тауър – 443 м.

Уилис Тауър (на английски: Willis Tower), известна преди това като Сиърс Тауър (на английски: Sears Tower) е небостъргач, намиращ се в град Чикаго, САЩ. Височината на небостъргача е 443 м, етажите са 110. Начало на строителството e август 1970 година и е завършена на 4 май 1973 година. Идеята за създаването на сградата идва от 9 цигари, образуващи квадрат и впоследствие размествани една спрямо друга, за да се получи разчупената архитектура.

Съоръжението представлява 9 квадратни тръби-колони, образуващи в основата голям квадрат. Сградата стои върху бетонова основа с каменна насипка. Тръбите продължават заедно до 66-ти етаж, пет от тях – до 90-ия етаж, а само две образуват оставащите 20 етажа. На покрива са поставени две гигантски телевизионни антени.

Площта на зданието е 416 000 m², което се равнява на 57 футболни игрища. Има 104 високоскоростни асансьори, които делят сградата на три части. Има 16 000 тонирани стъкла. Облицована е в черен алуминий. Шест автоматични миялни машини за стъкла почистват сградата 8 пъти в годината.

До 2012 г. Уилис Тауър е най-високата сграда в САЩ, когато най-висока става сградата на One World Trade Center, построен на мястото на кулите-близнаци в Ню Йорк.

Официален сайт : https://www.willistower.com/

Дзин Мао – 420 м.

Дзин Мао (кит. 金茂, Jīn Mào) е един от най-високите небостъргачи в Азия. Намира се в квартала Пудун, Шанхай, Китай, и е негова визитна картичка. Височината на Дзин Мао е 420 метра, има 88 етажа. Строителството започва през 1993 и сградата е завършена през 1998. В по-голямата част от сградата са разположени офиси, а на най-горните етажи е разположен хотел Шанхай Гранд Хаят. Дзин Мао е петият по-височина небостъргач в света и е на първо място в Китай. Разгънатата площ на сградата е 24 000 m², включително и разположената в основата на зданието станция на Шанхайското метро. Проектирана е от архитектурната фирма от Чикаго “Скидмор, Оуингс и Мерил” в постмодерна форма, вдъхновенна от традиционната китайска архитектура.

Официален сайт : http://www.jinmao88.com/sc/index.php

Международен финансов център (Хонконг) – 415 м.

Международният финансов център (на традиционен китайски 國際金融中心; на английски: International Finance Centre) е комплекс от сгради в Хонконг, КНР. Разположен е на брега на остров Хонконг. Състои се от 2 небостъргача с офиси, хотел и търговски център. Неговата Кула 2 (Two International Finance Centre) e най-високата (415 м.) сграда в Хонконг.

Известната забележителност на остров Хонконг, IFC се състои от два небостъргачи, IFC Mall и 55-етажния хотел Four Seasons Hong Kong. Кула 2 е втората най-висока сграда в Хонконг на височина 415 м, след Международния търговски център в Западен Коулун и 31-та по височина сграда в света. Това е четвъртата по височина сграда в региона на Голям Китай и осмата по височина офисна сграда в света, базирана на структурни височини.

IFC е създаден и е собственост на IFC Development, консорциум от Sun Hung Kai Properties, Henderson Land и Towngas.

През 2003 г. Financial Times, HSBC и Cathay Pacific пуснаха реклама на фасадата, която се простира на повече от 50 етажа, като обхваща площ от 19 000 м2 (0,2 милиона квадратни фута) и дължина 230 м, което я прави най-голямата реклама в света някога сложен небостъргач.

Официален сайт : http://ifc.com.hk/en/about-us/

Световен търговски център 1 – 541 м.

Световен търговски център 1,  (известен още като One WTC или Freedom Tower) е основната сграда на възстановения комплекс на Световния търговски център в Долен Манхатън, Ню Йорк. Това е най-високата сграда в Съединените щати, най-високата сграда в Западното полукълбо и седмата по височина в света. Структурата на супермаркетите има същото име като Северната кула на първоначалния Световен търговски център, който беше разрушен при терористичните атаки на 11 септември 2001 г.

Архитектът на сградата е Дейвид Чайлдс, чиято фирма Skidmore, Owings & Merrill (SOM) също проектира Бурдж Халифа и кулата Уилис. Изграждането фундаментите за новата сграда започна на 27 април 2006 г. Един Световният търговски център стана най-високата сграда в Ню Йорк на 30 април 2012 г., когато надмина височината на Империал Стейт Билдинг. Стоманената конструкция на кулата е завършена на 30 август 2012 г. На 10 май 2013 г. е монтиран последният компонент на сградата, и върхът е на 541 м. (1,776 фута). Височината му във футове е преднамерено – 1,776 фута, което символизира годината, в която е подписана Декларацията за независимост на САЩ. Сградата е открита на 3 ноември 2014 г .

Официален сайт : https://www.onewtc.com/