СЪБИТИЕ 201 – страшната приказка за епидемията е била разказвана …

На 18 октомври 2019 г. в Ню Йорк, Центърът за здравна сигурност “Джон Хопкинс” в партньорство със Световния икономически форум и Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс е бил домакин на стратегическо учение по сценарий наречен “Събитие 201”.

Сценарият “Събитие 201” е разработван от екип на Центъра за здравна сигурност “Джон Хопкинс” под ръководството на Ерик Тонер, доктор по медицина, ръководител на екипа и старши учен в Центъра.

Event201_director

Събитие 201

Сценарият на учението, изисква планиране на мерки и мероприятия на високо политическо ниво в отговор на глобална пандемия. Учението е проведено на 18 октомври 2019 г. в Ню Йорк.

Учението обхваща области, в които публичните / частните партньорства ще са необходими по време на отговор на тежка пандемия, за да бъдат намалени мащабните икономически и обществени последици.

Събитие 201″ симулира огнище на нов зоонотичен коронавирус, предаван от прилепи на прасета и впоследствие и на хора. Впоследствие инфекцията става ефективно преносима от човек на човек, което води до тежка пандемия.

Патогенът и заболяването, което причинява, се моделират до голяма степен при ТОРС, но е по-преносим в общността в хора с леки симптоми.

Сценарий на учението

Заболяването започва в свинефермите в Бразилия, в началото тихо и бавно, но след това започва да се разпространява по-бързо в здравните заведения. Когато започва да се разпространява ефективно от човек на човек в бедните и гъсто населени квартали на някои от мегаполисите в Южна Америка, избухва епидемия. Първо се пренася чрез пътуващите с полети до Португалия, САЩ и Китай, а след това и в много други страни. Въпреки, че в началото страните са в състояние да го контролират, той продължава да се разпространява и в крайна сметка никоя държава не може да контролира инфекцията.

Няма възможност да бъде произведена ваксина през първата година. Налично е антивирусно лекарство, което може да помогне на болните, но не и значително да ограничи разпространението на болестта.

Тъй като цялото човешко население е податливо, през първите месеци на пандемията броят на случаите нараства експоненциално, удвоявайки се всяка седмица. Засегнатия голям брой население с много смъртни случаи води до тежки икономическите и социалните последици.

Сценарият завършва, като за 18-месеца смъртта достига 65 милиона от населението на земята. Пандемията започва да се забавя поради намаляването на броя на чувствителните към вируса хора. Пандемията продължава да се разпространява, докато не бъде открита ефективна ваксина или докато 80-90% от световното население не придобие собствен имунитет. От този момент нататък инфекцията ще се проявява като ендемична детско заболяване.

Изтъкнати личности от световния бизнес, правителството и общественото здраве са разработили фона на учението, в което висшите ръководства са отработили варианти за действие и решения на политическо ниво, по сценария на измислената пандемия.

Видеоматериали от учението :

Event201_COVID-19

Източник : http://www.centerforhealthsecurity.org/event201/videos.html