Температурата в Антарктида за първи път надхвърли 20 градуса

„Никога не са виждали температура в Антарктида толкова висока!”

Изследователи регистрираха 20,75 градуса на остров, близо до брега на ледения континент. Бразилският учен Карлос Шефер коментира, че „никога не са виждали температура в Антарктида толкова висока”. Въпреки че температурата, регистрирана на 9 февруари, е рекордна, Шефер подчерта, че отчитането не е част от по-широко проучване и затова само по себе си не може да се използва за прогнозиране на тенденция. Два дни по-рано в Антарктида беше отчетен температурен рекорд от 18,3 градуса. Според Световната метеорологична организация средните температури на континента Антарктида са се повишили с почти 3 градуса през последните 50 години, като 87% от ледниците по западното крайбрежие са започнали да се свиват. Тези процеси са се ускорили през изминалите 12 години. А януари е най-топлият откакто се събират данни за температурите на ледения континент. В момента там е лято.

Подобна беше ситуацията миналата година и в Северния полярен кръг. През юли температурата в Арктика достигна рекордните 21 градуса.

В глобален мащаб януари 2020 г. е бил най-топлият в историята на климатичните отчети. Това сочат данните на американската Национална агенция за океански и атмосферни изследвания. За последните поне 141 години не е имало толкова топъл януари.

Данните показват, че само три други месеца са били в подобна степен извън нормите. Това са декември 2015 г. и февруари и март 2016 г. Тревожното е, че за разлика от тогава, сега няма климатичен феномен като „Ел Ниньо”, който да обясни глобалната температурна аномалия.

Национална администрация по океански и атмосферни условия, САЩ публикува на сайта си наблюденията, според които Януари 2020 г. е бил най-горещият януари на Земята и се запазва тенденцията за отчитане на температури над средните. На сайта са посочени глобални данни за наблюдението и установените изменения извън средните стойности.

Януари 2020 г.

Температурата на повърхността на сушата и океана през януари е била най-високата с рекордните 1,05 градуса F (1,14 градуса C) над средната за 20-ти век. Това надмина рекорда, поставен през януари 2016 г. с 0,04 от степен F (0,02 от градус С).

Четирите най-топли януари, документирани в климатичния рекорд, са настъпили от 2016 г. насам; 10-те най-топли са се появили след 2002 г.

Разбивайки данните от месеца по полукълба, се вижда, че Северното полукълбо също имаше най-топлия януари в рекорда, с 2.70 градуса F (1.50 градуса C) над средното ниво. Южното полукълбо беше с отклонение от 1,40 градуса F (0,78 от градус C) над средното ниво – втория си най-топъл януари, записан след януари 2016 г.

По-забележителни климатични събития в доклада за януари

Рекордно топлите температури се наблюдават в части от Скандинавия, Азия, Индийския океан, централния и западен Тихи океан, Атлантическия океан и Централна и Южна Америка. Никоя земя или океан не е имала рекордно студени януарски температури.

Полярното покритие на морския лед остана по-малко от нормалното. Обхватът на арктическия морски лед (покритие) е 5,3 процента под средния за 1981–2010 г., като се изравнява с 2014 г. като осмото най-малко за януари в 42-годишния рекорд. Покритието на морския лед на Антарктида през януари беше с 9,8 процента под средното ниво и се свързва с януари 2011 г. като десето най-малко.

Снежната покривка е намаляла или липсва. Снежната покривка на Северното полукълбо беше под средната 1981–2010 г., като за 54-годишния рекорд беше 18-та най-малка януарска снежна покривка.

Съществени климатични аномалии

Източник : Национална администрация по океански и атмосферни условия, САЩ