Тръмп иска бързо ваксина срещу COVID-19 ! … защото в САЩ закъсняха !

Как Южна Корея изпревари САЩ в надпревара за тестване на хора за коронавирус

В края на януари представители на южнокорейските здравни служби събират по спешност представители на повече от 20 медицински компании.  Това се случва в разгара на празненствата  по случай луннатата нова година. Срещата се провежда в конферентна зала, директно на натоварената гара на Сеул.

Пред присъстващите, един от най-добрите специалисти в страната по заразни болести предава важно послание: „Южна Корея незабавно се нуждае от ефективен тест, за да открие новия коронавирус, който се разпространи в Китай.“ Той обещава на компаниите пълно съдействие от държавата за бързо регулаторно одобрение.

В този момент, в страната има само четири известни случая в Южна Корея.

Лий Санг, утвърден експерт по инфекциозни заболявания в Корейския център за контрол и превенция на заболяванията, казва:

„… бяхме много нервни. Ние вярвахме, че тя може да се превърне в пандемия … и действахме като армия”,, заявява той пред Ройтерс.

Седмица след срещата, на 27 януари Южна Корея одобрява диагностичния тест на една компания.

Скоро я последва друга компания. В края на февруари Южна Корея подаде сигнал към света, че е развърнала скринингови центрове и има потенциал да тества хиляди хора ежедневно.

Бързото действие на Южна Корея е в ярък контраст с онова, което се случва в Съединените щати. Седем седмици след срещата на гарата, корейците са тествали над 290 000 души и са идентифицирали над 8 000 инфектирани.

В Съединените щати, откриват първия заразен в същия ден, като Южна Корея, но са много далеч дори от идеята за търсене на тестове.

По думите на федерални служители, проведени са били около 60 000 теста от държавни и частни лаборатории, което е нищожен брой в страна от 330 милиона.

В резултат на това, в САЩ нямат ясна представа колко американци са заразени и къде са концентрирани, а това е от решаващо значение за усилията за ограничаване на епидемията.

„Не можете да се преборите с това, което не можете да видите“, казва Роджър Клайн, бивш медицински директор на клиниката в Кливланд, а преди това съветник на американското Министерство на здравеопазването и човешките услуги по клинични лабораторни проблеми.

Според прогноза, подготвена за Американската асоциация на болниците от д-р Джеймс Лоулър, експерт по инфекциозни заболявания в Медицински център на Университета в Небраска, установените 7000 случая в САЩ, които са идентифицирани в началото, ще заразят близо 96 милиона души през следващите месеци, а за 480 000 изхода би бил фатален.

Според специалисти по инфекциозни болести, лаборанти , държавни и местни служители, Съединените щати изостават толкова далеч зад Южна Корея заради бюрократични контрасти в обществените здравни системи – социално ангажираната, смела и действащата рационално администрация на Корея,  срещу предпазливата, придъжаща се към протокола бюрокрация на САЩ.

Забавените и хаотични действия в Съединените щати потенциално ще струват живота на мнозина, включително този на лекари и медицински сестри, тъжно прогнозират много медицински експерти.

„Това ме кара да се чувствам сякаш живея във фарс“, казва д-р Риту Тхаман, кардиолог и клиничен асистент в Медицинския университет в Питсбърг.

Дори персоналът в болницата, който може да бъде изложен, не може да получи тест”, казва тя. „Ние сме богата страна, но нямаме такива неща?“

Администрацията на президента Доналд Тръмп не беше ефективна заради административни правила и процедури, твърдят бивши служители и експерти в областта на общественото здраве.

Вместо да мобилизират частния сектор за ранно разработване на тестове, както направи Южна Корея, американските здравни служители разчитат, както е обичайно, на тестови комплекти, подготвени от американските центрове за контрол и профилактика на заболяванията, някои от които се оказват неефикасни.

Повече от пет седмици, след началото на стартиралите процедури за разработване на нови тестове с външни лаборатории, американската администрация по храните и лекарствата не одобрява други тестове, защото се придържа стриктно към отнемащите много време процедури за проверка.

Поради липса на достатъчно комплекти, се стесняват критериите за тестване, като се ограничават само към хора, които наскоро са били в Китай или други горещи точки или са имали контакти с заразени.

В резултат на това федералното правителство не успява да обхване със скринингова процедура достатъчен брой американци и пропуска възможноста за ограничаване на разпространението на епидемията.

Южна Корея поемайки риска, допуска ускорено разработени тестове и в хода на работа,  проверява ефективността им.

Противно на това, в САЩ заявяват, че искат пълна гаранция, че тестовете са точни, преди да се използват от милиони американци.

Критикуван остро и в условията на предизборна кампания, Тръмп обещава до дни да увеличи производството на тестови комплекти в партньорство с частни компании и да направи достатъчен брой  диагностични  центрове в болниците и на паркингите в магазините. С преразглеждане на новата ситуация и взетите административни мерки, над 35 университета, болници и лабораторни компании са започнали собствени тестове, съгласно новата политика на администрацията. Но може да минат седмици, преди да са на разположение достатъчно тестове, за да се задоволи напълно нуждата.

Много здравни специалисти казват „Трябва да признаем – бяхме неподготвени!“

Бързата реакция на Южна Корея на новия коронавирус е резултат от белези от миналото.

Вследствие на избухването на MERS през 2015 г., в Близкия изток, критиците обвиняват тогавашния президент Парк Гюн Хе и нейната администрация за бавна реакция и липса на прозрачност. Общественото доверие се понижи в Парк, и тя беше подведена под отговорност през 2017 г. след корупционен скандал.

Страната има 186 случая на MERS, повече от където и да е извън Близкия изток, включително 38 смъртни случая.

Корейските специалисти казват : „Никога не можем да забравим инцидента. Той е гравиран в съзнанието ни “„Бяхме много наранени и чувствахме угризение.“

С много повече тестове в ръцете, корейските здравни служители, вече добре въоръжени атакуват бързо разпространяващия се вирус и агресивно проследяват хората, които може би са били изложени на инфекция. Тези активни  действия помогнаха на Южна Корея да намали броя на новите случаи за няколко седмици, служейки за модел на други страни, които се борят с пандемията.

В средата на февруари, нови случаите са открити сред църковна общност югоизточния град Тегу. Градските власти в Тегу тестват всеки един член на църквата, включително и тези без симптоми.

Към 10 март са тествани почти всичките 10 000 членове на църквата в този район, и около 40% са се върнали положителни резултати за заразени. В резултат на предприетите действия и лечение, в града, който представлява около три четвърти от общите инфекции в Южна Корея, броя на новите случаи рязко спада. Според официалните данни, към момента има 46 нови случаи на зараза, в сравнение с пика от 741 случая в края февруари.

Корея успява за кратко време от двама одобрени производители на тестове в началото, да достигне до пет в края на февруари, като производителите на тестови комплекти успяват бързо да увеличат производството.

В САЩ,  на 2 март, на уебинар за разработчиците на лабораторни тестове, се подчертават допълнителни предизвикателства, включително недостиг на вирусни проби, необходими за валидиране на резултатите от тестовете. Някои лаборатории също отчитат недостиг на други ключови доставки и съставки, както и необходимостта от по-обучен персонал.

Същевременно, докато американските регулатори пренаписват своите политики, южнокорейските общини отварят крайпътни тестови съоръжения в цялата страна, събирайки проби за минути, докато хората седят в колите си.

На среща на затворени врати през миналата седмица в Конгреса американският представител Раул Руис, демократ от Калифорния и лекар в спешна помощ, който лекува пациенти по време на грипната болест през H1N1 през 2009 г., остро атакува членове на администрацията на Тръмп – Защо САЩ изостава в отговора си на епидемията, в сравнение с Южна Корея.

„Защо нямаме тестове, като тези в Южна Корея?“ Руис пита директно лидерите на коронавирусната група на президента.

През последните дни, под обществен натиск, Тръмп беше принуден да вземе решителни и неотложни мерки и се стигна до обявяването на извънредно положение.

Trump_COVID-19

Въпреки новите стъпки, Руис заявява, че се опасява, че Америка е все още седмици далеч от приближаването на резултатите постигнати от Южна Корея. „Мисля, че загубихме месеци“, казва Руис. „Може би трябва да разгледаме вариант за закупуването на тестовете на Южна Корея.“

Двама от производителите на тестове COVID-19, одобрени в Южна Корея, Kogene и SolGent Co, са заявили, че техните компании имат възможност да се включат в пазара в САЩ.

В САЩ, неадекватното поведение на администрацията и здравната им система за борба с епидемията COVID-19, възпрепятстваха мерките за ограничаването на заразата. Опитът на Южна Корея и постигнатите резултати потвърждава, че обхвата, скоростта и стриктното прилагане на антиепидемиологични процедури са от решаващо значение за справяне в ситуации като тази.

Източник: https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-testing-specialrep/special-report-how-korea-trounced-u-s-in-race-to-test-people-for-coronavirus-idUSKBN2153BW