Японска компания е в последния етап на изпитания на лекарство за лечение на коронавирус (COVID-19)

Японската компания Toyama Chemical на Fujifilm е разработила лекарство, наречено Avigan, което е одобрено в Япония.

Препаратът възпрепятства и спира размножаването на вируса на грипа в организма. Fujifilm започва последния етап от изпитвания върху хора за своето антивирусно лекарство за грип,  като го тества и върху пациенти с коронавирус.

Изследователи от компанията смятат, че този медикамент може да има същия антивирусен ефект и срещу вируса, който причинява COVID-19.

Avigan, известен още с обобщеното си име – Favipiravir, вече се е справил добре в първите си два кръга на клинични тестове, а Fujifilm е започнал производството на лекарството в очакване, че това може да бъде първото доказано лечение на инфекцията, която засегна повече от 164 000 души по света.

Снимка : www.dailymail.co.uk

Антивирусните лекарства действат, като спират вирусите да се размножават вътре в човешкото тяло. Клетките на вируса нямат сложната структура на човешки или животински клетки, която им позволява да произвеждат собствена енергия. Вместо това, те копират собствения си генетичен материал в здравите клетки на организма и използват енергията на здравите клетки за собствено възпроизвеждане. Докато вирусът се размножава, инфекцията се разпространява по цялото тяло и изпреварва имунния отговор на гостоприемника.

Avigan работи чрез въздействие върху ензим, наречен РНК полимераза, който действа като катализатор на процеса на вирусно копиране.

Засега това лекарство е одобрено от японския еквивалент на Администрацията по храните и лекарствата (FDA) за лечение на грип.

Изследователите са тествали Favipiravir на Avigan, както и лекарството Copycat срещу Ебола.

Препаратите са приложени върху заразени животни и са показали добри резултати.

В проучвания върху хора, пациентите с Ебола, лекувани с Avigan, се повлияват по-добре от тези, които са били в контролната група на теста. Сега компанията се надява, че лекарството може да бъде ефективно срещу сегашната пандемия на коронавирус, както и срещу по-разпространения респираторен вирус – грип.

Резултатите от тестовете на Fujifilm са показали обещаващи резултати и са преминали към следващото изпитание на фаза III.

Първата фаза на клиничните изпитвания се провежда за да се гарантира, че терапевтичният метод е безопасен и че страничните му ефекти не причиняват вреда.

При изпитванията на втората фаза изследователите тестват както безопасността, така и ефикасността, като на половината от тестовите пациенти се дава експерименталното лекарство, а другата половина – получават или плацебо лекарство, или стандартното лечение.

Експерименталното лекарство трябва да покаже резултати, че е безопасно и проявява активност срещу вируса.

След това лекарствените компании могат да преминат към третата фаза на тестване, която обикновено включва стотици или хиляди лица. Така, че само стигайки до тази трета фаза, Avigan вече се представил добре по отношение на безопасността.

Подобно на лекарството хидроксихлорохин срещу малария, което се тества в САЩ,  Avigan има предимството, че вече е одобрено за други употреби, което означава, че ще бъде на разположение много по-бързо, отколкото би било ако е разработвано напълно ново лечение на коронавирус.

Fujifilm вече очаква резултатите от тестовете и е увеличила на производството на Avigan от началото на март.

Avigan ще бъде разпространен не само в Япония, но и по целия свят.

Представители на компанията са заявили, че “Fujifilm възнамерява активно да сътрудничи за доставки на Avigan и след консултации и координация с японското правителство за борба с COVID-19 , да допринесе за справяне с разпространението на тази глобална пандемия на възможно най-ранен етап.

Обикновено изпитанията на фазата отнемат години, но на фона глобалното разпространение на пандемията, правителствените регулатори по света ускоряват внедряването на употребата на лекарства като Avigan, съкращавайки това време до няколко месеца, а дори и на седмици.

Източник :

Източник : https://www.dailymail.co.uk/health/article-8173879/Fujifilm-begins-final-stage-human-trials-antiviral-flu-drug-coronavirus.html